Eerste zoogdiersoort uitgestorven door klimaatverandering

Australische wetenschappers hebben de eerste zoogdiersoort ontdekt die is uitgestorven door de klimaatverandering. Het gaat om de Bramble Cay-mozaïekstaartrat, die alleen in het Great Barrier Reef te vinden was.
door
Tom Kostermans
Leestijd 1 min.

“De soort is verdwenen door de stijgende zeespiegel en extreme weersomstandigheden”, zegt Luke Leung, wetenschapper aan de universiteit van Queensland, aan de New York Times. “Als het ergens te warm of te koud wordt, dan moeten zoogdieren verhuizen. Als dit niet mogelijk is, staan ze voor een probleem.”

Het eilandje ten noordoosten van Australië is door de klimaatverandering zodanig gekrompen, waardoor de rat niet genoeg ruimte meer had om te overleven. Ook de planten en het zeewater zijn zodanig beschadigd dat er voor de zoogdieren geen kans tot overleven was.

Martijn van de Pol van het Nederlands Instituut voor Ecologie zegt echter dat er regelmatig onterecht wordt gesteld dat een diersoort verdwenen is. “Er zijn genoeg voorbeelden aan te wijzen van diersoorten waarvan was verondersteld dat ze uitgestorven waren, maar die later alsnog terug werden gevonden. Sommige dieren zijn gewoon heel moeilijk te vinden", aldus de onderzoeker aan het Algemeen Dagblad.

Foto Wikipedia