De 10 ontdekkingen van deze festivalzomer

De festivalzomer staat voor de deur. Grote namen als Rihanna, Red Hot Chili Peppers en Florence and the Machine staan wellicht al maanden met stip in de agenda genoteerd. In de marge van die grootmachten valt er gelukkig ook veel nieuws te ontdekken, want deze zomermaanden schuilt echte schoonheid vaak in een klein hoekje. Wij wijzen je de weg.

Woodie Smalls1. Woodie Smalls
Uitzonderlijk talent komt vaak al op jonge leeftijd bovendrijven en daar is Woodie Smalls het levende bewijs van. Dit hip-hopwonder is geboren en getogen in Sint-Niklaas, maar moet qua rapteksten, podiumprésence en egotripperij niet onderdoen voor z’n Amerikaanse evenknie. Het mag dan ook niet verwonderen dat hij deze zomer niet van de Vlaamse festivalpodia is weg te slaan: fans kunnen hem zowel op Couleur Café, Les Ardentes, Dour en Boomtown aan het werk zien.

www.couleurcafé.be

TGS Pressbild 1...cred Petra2. Daniel Norgren
Van een heel ander kaliber is de Zweedse Daniel Norgren, die we met zeven platen op de teller allesbehalve een beginner kunnen noemen. Toch is hij – geheel ten onrechte – altijd onder de radar van het grote publiek gebleven. Zijn breed uitgesponnen instrumentale intermezzo’s, warme bluesstem en doorwrochte teksten zijn immers niet gemaakt voor snelle massaconsumptie, maar zijn je tijd, geduld en stilte op het Cactusfestival dubbel en dik waard.

www.cactusfestival.be

Anne-Marie3. Anne-Marie
‘I say if we gonna do it, do it right’, klinkt het in de eerste single van deze drievoudig wereldkampioen karate. En ze voegde meteen de daad bij het woord: het aanstekelijke dansnummer heeft intussen meer dan 3 miljoen views op YouTube. Deze Londense zangeres staat al sinds haar twaalfde op de planken, maar het grote publiek leerde haar vooral kennen via haar werk bij Rudimental. Nu is ze haar eigen weg ingeslagen en dat geeft gegarandeerd vuurwerk op Pukkelpop.

www.pukkelpop.be

we are match4. We are Match
De soundtrack voor de zomer 2016 zou weleens uit de koker van We Are Match kunnen komen. Dit vijftal uit Parijs valt op vanwege hun aanstekelijke, licht verteerbare nummers die vanzelf een glimlach op je gezicht toveren. Meerstemmige samenzang, opvallende synthesizers en teksten zonder poespas zijn het handelsmerk van deze groep, die deze zomer het mooie weer maakt op de vijftiende verjaardag van Brussels Summer Festival.

www.bsf.be

2016 Coachella Valley Music And Arts Festival - Weekend 1 - Day 25. SOPHIE
Onder het alterego Sophie laat de Londense elektroproducer Samuel Long zijn bevreemdende beats los op het grote publiek. In zijn nummers verwerkt hij geluiden van piepende ballonnen, scheurend latex, kauwgoms en knisperend plastiek, die hij mixt met bezwerende ritmes en je zo meesleuren naar een parallel universum. Probeer vooral niet om deze muziek te begrijpen, maar laat je ledematen ongegeneerd meedeinen terwijl je op Dour staat te genieten.

www.dourfestival.eu

brasseur6. André Brasseur

Als u me 20, 10 of zelfs amper 1 jaar geleden gezegd had dat André Brasseur op de affiche van Pukkelpop zou staan, had ik dat geen moment geloofd. Maar sinds het elektrolabel News hem onder de v leugels heeft genomen, beleeft de Belgische koning van de Hammondorgel zijn tweede jeugd. Mensen kennen hem van zijn nummer ‘Early Bird Satellite’ in de sixties en van zijn TV-generieken. André Brasseur deint mee op de golven van de vintagemode en zal te horen zijn op het Fête de la Musique op 18 juni in Brussel, maar hij wordt vooral de nestor van editie 2016 van Pukkelpop op 20 augustus.

www.pukkelpop.be

thumbnail_Floating7. Floating Points

Afgestudeerd in de neurowetenschappen aan de universiteit van Londen en tegelijkertijd een zeer karakteristieke elektronische artiest zijn, het is een straffe combinatie. Het doet wat denken aan Mira Aroyo die zowel lid was van Ladytron als dokter in de genetica aan de universiteit van Oxford. Sam Shepherd, alias Floating Points, heeft een erg persoonlijke stijl gebaseerd op elektro, waar post-rock, klassieke muziek en zelfs jazz ook hun plaats hebben. Iets waarop je uit je dak kan gaan, onder meer op Dour op 15 juli.

www.dourfestival.eu

thumbnail_kiasmos8. Kiasmos

Ook Kiasmos zorgt voor elektronische muziek die bewijst dat machines een ziel hebben. Het duo bestaat ui Janus Rasmussen, een artiest afkomstig van de Faeröer, en de IJslandse multi-instrumentist Olafur Arnalds, wiens muziek één en al spanning is. Zet beide samen en je krijgt een frisse, zachte, hedonistische elektronica, te zien op het Paradise City Festival op 25 juni.

paradisecity.be

thumbnail_shankar9. Anoushka Shankar 

Haar zus, Norah Jones, werd internationaal bekend met haar jazz-pop-soul, maar in de familie Shankar is Anoushka tegenwoordig de grootste ster aan de muur. Anoushka besloot de weg van hun vader te volgen, de geweldige Indiase artiest Ravi Shankar, en herneemt de traditie van de sitar, maar dan geïntegreerd in andere stromingen. We zagen haar al aan de zijde van M.I.A., Sting en Lenny Kravitz, en daarom gaan we naar haar kijken op 6 augustus op het Esperanzah-festival.

www.esperanzah.be

LaMuerte10. La Muerte

La Muerte is absoluut geen tweede viool die pas ontdekt wordt. Je moet minstens 35 jaar oud zijn om ze gekend te hebben in hun gloriedagen, maar het lijkt alsof ze aan een tweede leven begonnen zijn. La Muerte was in 1994 de Belgische rockband bij uitstek, maar hield er toen mee op. Vandaag zijn ze terug, met dezelfde kracht als vroeger, en ze zijn te zien op Graspop op 19 juni.

www.graspop.be

Mare Hotterbeekx & Pierre Jacobs 

 

Download hier onze festival agenda voor 2016 !