Chinees dorp belegerd door wilde apen

Een plannetje om meer toeristen te lokken heeft nu lelijke gevolgen voor Xianfeng. De inwoners van het Chinese dorpje worden immers belaagd door 300 wilde apen.

In 2003 hadden de inwoners van Xianfeng een lumineus idee. Ze zouden makaken uit de nabijgelegen bergen in hun dorp onderbrengen, in de hoop dat de apen toeristen zouden lokken. De mosterd daarvoor haalden ze bij Emei Shan, een boeddhistische berg in China waar verkopers munt slaan uit toeristen die de makaken willen voederen.

Over een periode van 48 dagen brachten de dorpsbewoner een tachtigtal apen naar het dorp. Al snel stroomden de bezoekers en investeerders binnen. Dankzij het succesverhaal kwam er een heus park voor de dieren, dat elke vakantiedag aardig wat kijklustige Chinezen over de vloer kreeg.

Zo bleef het lopen, totdat Zhou Zhenggui overleed in 2014. Door de dood van de belangrijkste investeerder, ging het park al snel de dieperik in. De makakentroep was in al die jaren bovendien flink gegroeid, met uiteindelijk 600 leden. Slecht management en een gebrek aan fondsen betekende echter dat er geen geld meer was om alle apen te voederen, waardoor het park  de deuren moest sluiten.

De inwoners hoopten dat de troep bij gebrek aan voedsel opnieuw naar de bergen zou trekken, maar de makaken hadden het blijkbaar prima naar hun zin in het dorp. Net zoals in Emei Shan zijn de apen gewoon geraakt aan de aanwezigheid van mensen, wat ervoor zorgt dat ze geweld tegen hun menselijke buren niet schuwen. Gewassen en huizen worden beschadigd, terwijl de makaken zelfs onder elkaar beginnen vechten.

De helft van de apen in Xianfeng is opnieuw gevangen en vrijgelaten in het wild, maar de andere helft verzet zich hevig en lijkt vastberaden om te blijven. Het ziet er dus naar uit dat de bewoners zich moeten neerleggen bij hun vervelende en luidruchtige buren, of zelf een andere woonplaats moeten opzoeken.

Village overrun with monkeys after tourism promotion fails Would you visit a village full of monkeys? It sounds like…

Posted by CGTN on Tuesday, 14 June 2016

Archiefbeeld AFP / M. Rasfan