Britse politica op straat vermoord

Floral tributes and candles are placed by a picture of slain Labour MP Jo Cox at a vigil in Parliament square in London on June 16, 2016. Cox died today after a shock daylight street attack, throwing campaigning for the referendum on Britain's membership of the European Union into disarray just a week before the crucial vote. / AFP PHOTO / DANIEL LEAL-OLIVAS

Het Britse parlementslid Jo Cox is in het ziekenhuis overleden nadat ze op straat was neergeschoten. Het motief voor de moord is nog onduidelijk.

Het Britse parlementslid Jo Cox werd neergeschoten op de stoep vlakbij haar kantoor in de gemeente Birstall, nabij Leeds. De aanvaller schoot meermaals en stak haar nadien met een mes. Hij zou haar nog geschopt hebben wanneer ze op de grond lag. De 52-jarige dader werd aangehouden. Volgens ooggetuigen probeerde een onbekende man de aanvaller eerst te overmeesteren, waarna Cox in het gevecht betrokken geraakte.

Brexit

Cox zetelt in het Britse Lagerhuis voor Labour en is een openlijke tegenstander van een Brexit, de mogelijke uitstap van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Daarnaast staat ze bekend als een eerder links geörienteerde politica. Over het motief van de dader tast de politie nog in het duister, maar volgens verschillende getuigen zou hij “Britain First” geroepen hebben alvorens het vuur te openen. Britain First is een extreemrechtse nationalistische politieke partij zonder zetels, die voor een Brexit ijvert. Zowel de voorstanders als de tegenstanders van het verlaten van de EU zetten hun campagne meteen stop.

Cox laat een echtgenoot en twee jonge kinderen na. De Britse politieke wereld reageerde geschokt. “De dood van Jo Cox is een tragedie. Ze was een toegewijde en geëngageerde parlementariër”, zei premier David Cameron.

Foto AFP / D. Leal-Olivas