Bezoek premier Cameron aan Gibraltar pookt oude vete op

door
Jelle
Leestijd 2 min.

De Britse premier David Cameron bracht vandaag een bezoek aan het Britse schiereiland Gibraltar. De Spaanse regering was daar niet mee opgezet. Het antwoord op drie pertinente vragen.

Waarom bezocht Cameron Gibraltar?

Volgende week stemmen de Britten over lidmaatschap van de EU. Cameron voert volop campagne voor het ‘remain'-kamp. In Gibraltar wil zowat iedereen in de EU blijven. Dat is logisch, het schiereiland en het aangrenzende Spaanse hinterland zijn economisch erg afhankelijk van elkaar. Een Brexit zou een rem zetten op het vrij verkeer van personen en goederen tussen beide gebieden. Dat zou een ramp zijn voor de 6.000 Spanjaarden die dagelijks in het Brits gebied gaan werken, maar ook voor de eilandbewoners die profiteren van Spaanse investeringen en van de duizenden Spanjaarden die hun inkopen doen bij de goedkopere winkels over de grens.

Waarom reageert Spanje geprikkeld?

Gibraltar behoorde oorspronkelijk tot Spanje, maar werd in de achttiende eeuw veroverd door Groot-Brittannië. Het was voor de ‘Royal Navy' een belangrijke haven in het Middellandse Zeegebied. In de daaropvolgende eeuwen probeerde Spanje het gebied zonder succes te heroveren. Nu nog luidt het regeringsstandpunt dat ‘de Rots' Spaans gebied is. De Spaanse premier Mariano Rajoy liet dan ook weten niet blij te zijn met de demarche van Cameron. Het is de eerste keer sinds 1968 dat een Britse premier voet aan grond zet in het belastingparadijsje.

Wat willen de inwoners zelf?

De Gibraltarezen zelf voelen zich Britser dan de meeste Britten. In een referendum in 2002 liet maar liefst 98,5% weten bij Groot-Brittannië te willen blijven. Slechts 1% stemde voor het voorstel om de eilandstad te verdelen tussen Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Foto: Wikimedia / Port of Gibraltar