Analoge kijker en beller zijn ‘met uitsterven bedreigd’

De mensen die nog uitsluitend analoog televisie kijken, zijn stilaan een «uitstervend ras». Ook stilaan met verdwijnen bedreigd: de vaste telefoon. Dat blijkt uit cijfers van telecomregulator BIPT.

Al 84% van de huishoudens was eind 2015 overgestapt op digitaal, aldus het BIPT. “Vorig jaar daalde het aantal analoge kijkers met ruim 15%. Aan dat tempo zullen ze snel een uitstervend ras worden”, zegt BIPT-raadslid Luc Vanfleteren. Eind vorig jaar werden nog 575.577 aansluitingen geteld met enkel analoge tv, terwijl het er in 2010 nog meer dan 1,7 miljoen waren.

Bellen gebeurt ook steeds minder vaak via een bekabeld telefoonsysteem. In 2012 was er nog een onverwachte opstoot van de vaste telefonie, maar sindsdien gaat het bergaf met die vorm van telecommunicatie. Vorig jaar was er een daling met 9,2% tot 9,6 miljard belminuten.

bipt

De oude technologieën maken plaats voor de mobiele markt. Vorig jaar belden we maar liefst 16,07 miljard minuten via gsm of smartphone. Daarmee nam het mobiel spraakverkeer toe met 1,4%. Met het sms-verkeer gaat het dan weer bergafwaarts voor het tweede jaar op rij: vorig jaar verstuurden we nog 24,57 miljard sms’jes, en dus 1,6% minder dan in 2014. Dat steeds meer consumenten gebruikmaken van chatdiensten zoals Facebook Messenger en WhatsApp is daar wellicht niet vreemd aan. Het gebruik van mobiele data schoot mede daardoor de lucht in met 85% tot 44,53 miljard megabytes vorig jaar. Per actieve sim-kaart wordt er gemiddelde 289 MB data verbruikt per maand, maar daar zijn ook sim-kaarten bijgeteld die helemaal niet voor data gebruikt worden.

Onder meer dankzij het toegenomen dataverbruik zijn de Belgische operatoren erin geslaagd hun gezamenlijke omzet weer te laten groeien, na drie jaren van omzetdalingen. Ook de televisiemarkt tekende een inkomstengroei op van 4,9%, onder meer dankzij extra inkomsten uit kijken op aanvraag en premiumpakketten.