Staatssecretaris Francken rondt ontradingsmissie in Albanië af

Staatssecretaris Francken rondt ontradingsmissie in Albanië af

Terwijl staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken terugkeert van een ontradingsmissie in Albanië, vertrekt een Frontex-vlucht richting Tirana met aan boord zes Albanezen. Sinds zijn aantreden zet de N-VA’er fors in op dergelijke ‘special flights’. Het gaat sinds eind 2014 al om de zeventiende vlucht richting Albanië die ons land organiseerde of waaraan België mocht deelnemen. Francken trok deze week naar Albanië met als doel Albanezen af te raden naar ons land te komen. Albanië staat op de lijst van veilige landen, waardoor de kans klein is dat inwoners asiel zullen krijgen. Toch nam de instroom uit Albanië vorig jaar opnieuw toe en in april stond het land met 5,5 procent van het totaal in de top drie van nationaliteiten van asielaanvragen.

Wat ook opvalt, is de toename van het aantal Albanezen in de Belgische gevangenissen. Begin dit jaar waren ze met 227, van wie 195 zonder verblijfsrecht, terwijl in 2010 amper 74 Albanezen opgesloten zaten. Vorige maand vonden 168 verwijderingen van gedetineerden zonder verblijfsrecht plaats. Ook daar stond Albanië op de derde plaats met zeventien gedetineerden.

Tijdens zijn bezoek organiseerde de staatssecretaris een persconferentie voor de Albanese media om zijn ontradende boodschap in de verf te zetten. Tijdens zijn politieke contacten kwam Francken overeen de samenwerking blijvend te bestendigen en de uitwisseling van informatie te optimaliseren. Met de politiediensten sprak de staatssecretaris af nog beter gegevens uit te wisselen van Albanezen met een inreisverbod tot de Schengenzone, zodat Albanië kan verhinderen dat ze opnieuw illegaal de Schengenzone zouden betreden.

Voorts bracht Francken nog een bezoek aan de grens met Montenegro. Hij kwam ook terug op het afsluiten van de Balkanroute. Dat is volgens hem een succes, “mede dankzij de strengere grenscontroles en verhoogde waakzaamheid van de Albanese autoriteiten”. “Dit is essentieel voor Europa om de ongecontroleerde asielchaos een halt toe te roepen.”

Sinds oktober 2014 vonden zeventien special flights richting Albanië plaats. Van de zes Albanezen die aan boord van de Frontex-vlucht zitten, zijn er volgens het kabinet van de staatssecretaris drie met feiten op hun kerfstok. De drie voorgaande jaren was sprake van negen dergelijke vluchten richting Tirana. Europa betaalt die vluchten overigens voor een groot stuk terug.

bron: Belga