Spanje had meeste balbezit, België vijfde qua passing

Spanje had meeste balbezit

De eerste speeldag van de EK-eindronde is achter de rug, dus is het tijd voor statistieken. Daaruit blijkt dat Spanje het meeste balbezit had en dat België op de vijfde plaats staat wat het aantal passes betreft. Opvallend: met gemiddeld 1,83 doelpunten per wedstrijd is deze editie tot nu toe de poverste sinds 1968. Met 67 procent balbezit in de eerste wedstrijd (1-0 winst tegen Tsjechië) doet Spanje net beter dan Portugal (66 procent), dat 1-1 gelijkspeelde tegen IJsland, en Duitsland (63 procent), dat 2-0 won tegen Oekraïne.

Spanje staat ook op kop van het klassement van het aantal passes: 694, gevolgd door Duitsland (678) en Portugal (613). Opvallend: België, dat met 2-0 de boot in ging tegen Italië, staat daar vijfde met 529 passes. Kleine nuance: er wordt geen verschil gemaakt tussen al dan niet geslaagde passes. Het hoogste slaagpercentage in de passing lag bij de Zwitsers, de Portugezen en de Duitsers (alledrie 92 procent), voor Spanje (91 procent) en… Albanië (88 procent). De statistieken van de UEFA geven België 85 procent geslaagde passes. Ter vergelijking: de Italianen gaven 422 passes, 78 procent daarvan waren geslaagd.

Op de 22 gescoorde doelpunten van de eerste speeldag werden er 16 gescoord in de tweede helft, drie daarvan zelfs in blessuretijd. Vier invallers vonden de weg naar het net.

De 1-0 van de Portugees Nani dinsdag was het 600e doelpunt in een eindronde van een EK.

bron: Belga