Slovakije houdt stand en dient Rusland eerste nederlaag toe

Slovakije heeft woensdag op de tweede speeldag in groep B van het EK in Frankrijk met 1-2 (rust: 0-2) gewonnen van Rusland. Onder het gesloten dak van het Pierre Mauroystadion in het Noord-Franse Rijsel scoorden sterkhouders Vladimir Weiss (32.) en Marek Hamsik (45.) voor de pauze de doelpunten in de eerste wedstrijd op deze eindronde die niet helemaal uitverkocht was. Tien minuten voor affluiten milderde invaller Denis Glushakov nog tot 1-2, maar verder dan de aansluitingstreffer kwamen de Russen niet meer.

Met drie op zes komt Slovakije naast Wales aan de leiding in de groep, voor Engeland en Rusland (beiden 1 punt). Engeland en Wales hebben wel een wedstrijd minder, de buren nemen het donderdag in Lens tegen mekaar op. Een historisch duel, want beide landen stonden nooit eerder tegenover mekaar op een groot toernooi.

Rusland zit na de 1 op 6 op dit EK in bijzonder slechte papieren. Na de rellen in Marseille kregen ze al een voorwaardelijke diskwalificatie van de UEFA, na de nederlaag in Rijsel dreigt ook de sportieve uitschakeling. Slovakije mag dromen van de achtste finales.