Onderzoekers die zwaartekrachtgolven ontdekten, hebben weer nieuws

Onderzoekers die zwaartekrachtgolven ontdekten

Het team dat eerder dit jaar het bestaan van Einsteins zwaartekrachtgolven kon bevestigen, heeft opnieuw een persconferentie aangekondigd. De verwachtingen onder natuurkundigen zijn (opnieuw) groot – er wordt vermoed dat de onderzoekers een tweede zwaartekrachtgolf hebben gezien. Het LIGO-team houdt op de jaarvergadering van astronomen in San Diego een persconferentie, om 19.15 uur Belgische tijd. LIGO mocht op 11 februari aankondigen dat zij voor de eerste keer de al door Albert Einstein in 1916 beschreven zwaartekrachtgolven hadden opgemerkt. De Duitse fysicus omschreef de golven destijds als “rimpels in het weefsel van ruimtetijd”. Volgens Einsteins theorie vervormt elk object dat zich in de ruimte beweegt de ruimte. Hoe zwaarder dat object, planeten bijvoorbeeld, hoe meer vervorming er is. Zwaartekracht is dan het gevolg van de vervorming die massa’s geven aan de ruimtetijd.

Die rimpelingen zijn vanop de aarde nauwelijks vast te stellen, maar LIGO kon dat, met de hulp van twee reusachtige L-vormige laseropstellingen in de Verenigde Staten, voor de eerste keer opmerken. Die trilling werd veroorzaakt door de botsing van twee zwarte gaten, 1,3 miljard lichtjaar verwijderd van de aarde.

Bronnen in de sector menen dat LIGO eind december een tweede ruimtetrilling heeft waargenomen. Het signaal zou wel veel zwakker zijn, wat de theoretische analyse minder zeker maakt.

bron: Belga