MR vraagt onmiddellijke behandeling voorstel om hulpagenten te bewapenen

MR vraagt onmiddellijke behandeling voorstel om hulpagenten te bewapenen

De Franstalige liberalen vragen de onmiddellijke behandeling van hun wetsvoorstel dat de agenten van politie, zeg maar de hulpagenten, moet toelaten een wapen te dragen. “De MR wil niet langer wachten”, zei Kamerfractieleider Denis Ducarme, naar aanleiding van de moord op een politiekoppel nabij Parijs. Ducarme diende het voorstel eerder dit jaar in met fractiegenoot Pilippe Pivin. De twee hebben nu de voorzitter van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken, N-VA’er Brecht Vermeulen, aangeschreven met de vraag om het voorstel prioritair te behandelen. Die vraag zal hij vandaag ook herhalen in de commissie.

Enkel de politieambtenaren mogen momenteel een vuurwapen dragen. De zowat 1.500 agenten van politie mogen hoogstens een pepperspray bij zich hebben. De twee MR-volksvertegenwoordigers wil dat de hulpagenten ook een vuurwapen mogen dragen, alsook een wapenstok of andere types niet-dodelijke wapens. Daarbij hoort voor hen ook een opleiding.

Het voorstel werd nog niet behandeld in de commissie, in afwachting van hoorzittingen. Dit alles moet voor MR nu versneld gebeuren, ook omdat er nog opleiding georganiseerd moet worden en het dus een zekere tijd zal duren voordat de agenten effectief bewapend kunnen worden. “Rekening houdende met wat in Parijs gebeurd is en met wat we reeds weten, namelijk dat agenten een doelwit zijn van Islamitische Staat, vragen we dat het voorstel als eerste prioriteit behandeld wordt in de commissie.”

bron: Belga