Gouverneur Tokio stapt op na financieel schandaal

Gouverneur Tokio stapt op na financieel schandaal
Gouverneur Tokio stapt op na financieel schandaal

De gouverneur van Tokio, Yoichi Masuzoe, wordt ervan beschuldigd overheidsgeld gebruikt te hebben voor reizen, kunst en strips voor zijn kinderen. Vandaag, enkele uren voor een motie van wantrouwen gestemd zou worden, heeft hij zijn ontslag ingediend. Dat meldt de woordvoerder van de parlementsvoorzitter. Verwacht werd dat hij die stemming in het parlement van de Japanse hoofdstad niet zou overleven. Het schandaal wordt beschouwd als mogelijk schadelijk voor de kansen van premier Shinzo Abes Liberaal-Democratische Partij (LDP) bij de verkiezingen van 10 juli. Daarnaast zou het ook de organisatie van de Olympische Spelen van 2020, in Tokio, in verlegenheid kunnen brengen. Masuzoe won de gouverneursverkiezingen met de belofte van een schandaalvrije regering. Hij ontkent de wet te hebben overtreden, maar gaf toe dat hij met zijn excessief geld uitgeven een ethische misstap beging.

In april raakte bekend dat Masuzoe zijn dienstwagen gebruikte om naar een weekendverblijf gebracht te worden. Regelmatig zijn vakantiehuis bezoeken was belangrijk omdat het een groter bad had, wat hem toeliet zich uit te strekken en fris te blijven, citeerden Japanse media hem. Daarna lekte uit dat hij veel uitgaf tijdens officiële missies, verbleef in peperdure spa’s, en dure kledij kocht. Masuzoe haalde aan dat veel van die aankopen gebeurde voor onderzoek of met het werk te maken had. Hij zei oorspronkelijk ook dat zijn assistenten de reservaties maakten en dat zijn boekhouder verkeerdelijk enkele persoonlijke uitgaven als werkuitgaven had geboekt. Later zei de gouverneur dat hij het geld zou teruggeven en dat hij de uitgaven zou beperken.

Zijn voorganger moest in 2013 ook al opstappen vanwege een financieel schandaal, kort nadat de Japanse hoofdstad de Olympische Spelen had toegewezen gekregen.

Bron: Belga