“Goed dat Facebook aandacht besteedt aan zelfmoordgedachten, maar aanpak kan beter”

Goed dat Facebook aandacht besteedt aan zelfmoordgedachten, maar aanpak kan beter

Dat Facebook voortaan aandacht besteedt aan mensen met zelfmoordgedachten is een goed zaak. Dat zegt het Centrum ter Preventie van Zelfdoding. “Maar we zijn toch kritisch over hun aanpak. Een automatisch bericht lijkt ons niet ideaal. Persoonlijk contact is veel beter”, zegt Kirsten Pauwels, directeur van het Centrum. Enkele kranten van Mediahuis schrijven woensdag dat Facebook hulp gaat bieden aan gebruikers die een zorgwekkende status of een reactie posten. Daarvoor heeft de sociale netwerksite een speciale knop ontwikkeld die toelaat dat vrienden alarm kunnen slaan als iemand depressieve berichten post. Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding heeft een dubbel gevoel bij dit initiatief. “Enerzijds vinden we het goed dat Facebook aandacht heeft voor mensen met suïcidale gedachten. Het is ons eerste contact met Facebook, hoewel we al jaren vragende partij zijn om met het bedrijf in contact te komen”, zegt Pauwels.

Anderzijds is het Centrum toch wel kritisch over de aanpak van Facebook. “We stellen ons vragen over de automatische tool die Facebook gaat versturen naar mensen met suïcidale gedachten. Ons advies is om niet met een automatisch bericht te reageren, maar iets persoonlijks te sturen. Een persoonlijke boodschap van een vriend of een kennis is veel krachtiger”, aldus Pauwels.

De tool die Facebook gebruikt, werd ontwikkeld in de Verenigde Staten, in samenwerking met The National Suicide Prevention Lifeline, de Amerikaanse tegenhanger van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding. “We denken dat er zeker nog aanpassingen nodig zijn voor de Vlaamse situatie. Er is ook een doorverwijzing nodig naar de bevoegde Vlaamse organisaties. De maatschappelijke context in de VS is immers anders dan in Vlaanderen”, aldus Pauwels.

Maandagmiddag 20 juni staat een gesprek gepland tussen de sociale netwerksite en het Centrum. Pauwels hoopt dan een antwoord te krijgen op tal van vragen. “Wie zal de berichten van mensen met zelfmoordgedachten beoordelen? Zijn die mensen opgeleid in het kader van zelfmoordpreventie? Welke taal spreken zij? Hoe zullen zij omgaan met die berichten? We hopen daar duidelijkheid over te krijgen”, aldus Pauwels.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

bron: Belga