Cipiers hervatten werk in Hoei en Itter, niet in Bergen

Cipiers hervatten werk in Hoei en Itter

Het personeel van de gevangenissen van Hoei (provincie Luik) en Itter (Waals-Brabant) heeft beslist het werk te hervatten, zo is van vakbondsafgevaardigden vernomen. In de gevangenis van Bergen beslisten de cipiers op een algemene personeelsvergadering de staking voort te zetten. De staking in de gevangenissen brak 50 dagen geleden uit. De werkhervatting in Hoei “werd met een heel kleine meerderheid beslist”, zei vakbondsafgevaardigde Martine Tihon. “We hebben niets concreets bekomen. We botsen op een muur met deze federale regering.” Volgens Tihon zullen de cipiers van Hoei wel deelnemen aan de algemene staking van 24 juni. In Bergen duurt de staking die op 26 april begon, voort. Een werkhervatting is mogelijk als er garanties komen voor de veiligheid in de gevangenis. Het personeel vraagt daarover overleg met de directie, maar die wil enkel praten als het werk hervat wordt.

“We weten dat de onderhandelingen op federaal niveau gesloten zijn, maar we staken voort omdat het in de gevangenis van Bergen onmogelijk is veilig te werken. Een nieuwe algemene vergadering van de werknemers is voor vrijdagmorgen gepland”, zei Michel Strady van de socialistische vakbond CGSP.

De directeur van de gevangenis van Bergen, Axel Piers, zei dat hij “niet wenste te praten met stakende werknemers”. Hij voegde eraan toe dat de cipiers “niet hoeven te vrezen voor het risico op wraak van de kant van de gedetineerden”.

bron: Belga