Brusselse agenten aangeraden wapen mee naar huis te nemen

Brusselse agenten aangeraden wapen mee naar huis te nemen

Na de IS-moord op een politiekoppel in Parijs moet voortaan elk politielid in Frankrijk zijn dienstwapen mee naar huis nemen. Bij de politie van Brussel was er gisteren meteen crisisoverleg. “Wij raden onze mensen aan hetzelfde te doen”, zegt korpschef Guido Van Wymersch in De Morgen en Het Laatste Nieuws. De conclusie van het spoedoverleg bij de Brusselse politie: dat de 2.000 gewapende agenten beter hun dienstwapen mee naar huis nemen. Ze moeten het thuis wel afzonderlijk van de munitie opbergen in een afgesloten kast. Het woon-werkverkeer vraagt de korpsleiding ook in burger in plaats van in uniform af te leggen.

“Eigenlijk doen we dit allemaal al sinds de verijdelde aanslag vorig jaar in Verviers”, zegt Van Wymersch. “Veel meer kunnen we ook niet doen. We hebben onze mensen nu nogmaals gevraagd extra waakzaam te zijn. Maar dat zijn ze al lang. De naburige politiezones in Brussel doen hetzelfde.”

Een dienstwapen mee naar huis nemen, is in principe verboden. “Het is ook zeker geen verplichting”, zegt Van Wymersch nog. “Het voordeel ervan is wel dat politiemensen dan ook een wapen dragen als ze in hun privétijd pakweg naar de supermarkt gaan. Als er dan iets gebeurt, kunnen ze ingrijpen.”

bron: Belga