Bob Geldof mengt zich in Brexit-debat: stuurt UKIP-stunt in de war

Bob Geldof mengt zich in Brexit-debat: stuurt UKIP-stunt in de war

Londen was woensdag het toneel van een vreemde campagnestunt in het kader van het Brexit-referendum dat over acht dagen gehouden wordt. Een vloot bestaande uit een twintigtal vissersloepen en andere boten voer over de Theems naar het parlement om te pleiten voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. UKIP-leider Nigel Farage voerde de vloot aan, maar hij werd onderschept door een andere vloot, waar zanger en activist Bob Geldof het hoge woord voerde. Geldof noemde Farage een “bedrieger”, Farage vond Geldofs inmenging “een schande”. De stunt met de vissersboten was georganiseerd door Fishing for Leave, een actiegroep die vindt dat Groot-Brittannië de controle over zijn territoriale wateren moet heroveren. De vloot was vorige vrijdag in Ramsgate vertrokken en kreeg woensdag, bij haar aankomst in Londen, het gezelschap van Nigel Farage.

Toen de ontevreden vissers de Tower Bridge passeerden, daagde plots een andere vloot op. Die actievoerders waren het niet eens met de vissers en zetten hun visie kracht bij door het bekende nummer ‘The In Crowd’ door hun meegebrachte luidsprekers te laten knallen.

Bob Geldof legde uit waarom Farage en co het volgens hem bij het verkeerde eind hebben. Er is geen enkel ander land in Europa dat meer verdient aan visvangst dan Groot-Brittannië. Bovendien beschikken de Britten over de op een na hoogste vangstquota, na Denemarken. “U was lid van de visserijcommissie in het Europees Parlement en u woonde slechts 1 van 43 vergaderingen bij”, beet hij Farage toe.

De UKIP-leider liet zich niet uit zijn lood slaan. “We willen jobs terughalen naar onze industrie. Dat multimiljonairs deze mensen belachelijk maken, is eerlijk gezegd redelijk schandelijk”, zei Farage.

bron: Belga