Antwerpen maakt zich op voor ontvangst van Tall Ships Races

Antwerpen maakt zich op voor ontvangst van Tall Ships Races

De Antwerpse Scheldekaaien en de oude havenbuurt het Eilandje worden volop in gereedheid gebracht voor de komst van de Tall Ships Races van 7 tot en met 10 juli. Het internationale zeilevenement doet voor de zesde keer Antwerpen aan en de Scheldestad is ditmaal zelfs de startplaats. Er worden 50 zeilschepen verwacht, variërend in lengte van 12 tot liefst 118 meter. De Tall Ships Races doen na Antwerpen nog het Portugese Lissabon en de Spaanse steden Cádiz en La Coruña aan. In theorie nemen de zeilschepen deel aan een race-evenement in verschillende categorieën, maar het toeristische aspect is minstens even belangrijk. In Antwerpen vallen de schepen te bewonderen vanop de Scheldekaaien, rondom het MAS en aan het Kattendijkdok. De schepen houden ook dagelijks “opendek” van 10 tot 18 uur.

Bij de deelnemende schepen zijn bekende gezichten als de Dar Mlodziezy en de Gulden Leeuw, maar ook exemplaren die nog nooit Antwerpen aandeden, zoals de Venezolaanse Simón Bolívar en de Mexicaanse Cuauthémoc. Alle schepen samen hebben 4.000 trainees en 40 officieren uit 30 landen aan boord. Twee schepen varen mee onder Belgische vlag: de 23 meter lange tweemaster Rupel en de 17 meter lange oceaanzeiler Tomidi.

Het publiek kan de indrukwekkende schepen vanop verschillende plaatsen bewonderen en de eerste drie dagen worden de dekken zelfs gratis

toegankelijk gemaakt. De verwachte hoogtepunten van het evenement zijn de parade van de bemanningsleden op vrijdag en de uittocht van de schepen op zondag. Daarnaast is er randanimatie, zoals concerten, vuurwerk en het EK voetbal op groot scherm. Stad en haven zetten ook voor het eerst een waterbus in waarmee je vanuit het zuiden van de stad naar de zone met schepen kan varen.

Alle praktische info staat op www.tsrantwerp.be.

bron: Belga