Het faillissement van Optima Bank in drie vragen

Amper één dag na de aanvraag tot faillissement heeft de Gentse rechtbank van koophandel Optima Bank failliet verklaard. Er zijn drie curatoren aangesteld die het faillissement in goede banen moeten leiden. Een overzicht van de belangrijkste hete hangijzers.
door
Mare
Leestijd 2 min.

1. Hoe is het zo snel tot een faillissement kunnen komen?

De neerwaartse spiraal werd vorige week in gang gezet door een intern onderzoek waaruit bleek dat topman Jeroen Piqueur geld weggesluisd zou hebben. In totaal zou het gaan om 10 miljoen euro. Daarop besloot de Nationale Bank alle zichtrekeningen te blokkeren en de banklicentie in te trekken. Een dag later besloot ook toezichthouder FSMA ook de vergunning in waarmee de bank kan optreden als verzekeringsmakelaar in te trekken.

Het management heeft alles uit de kast gehaald om faillissement te vermijden en een doorstart te verzekeren, maar een poging om de kredietportefeuille te verkopen draaide op niets uit.

2. Wat zijn de gevolgen voor het personeel en de klanten?

De 170 vaste werknemers van de bank reageren geschikt en verontwaardigd. Volgens de vakbonden zijn er ongeveer 350 gezinnen rechtstreeks getroffen.

Voor Optima-klanten verandert dit faillissement weinig. Het Garantiefonds werd ingeschakeld om de gedupeerde klanten terug te betalen tot een bedrag van maximaal 100.000 euro. In totaal stond er 90 miljoen euro uit op de rekeningen van de 10.000 Optima-klanten. Het Garantiefonds moet voor slechts 60 miljoen euro tussenkomen, omdat op veel zichtrekeningen meer dan 100.000 euro stond. In totaal dreigen de klanten 30 miljoen euro te verliezen. Optima Bank beloofde vorige week nog alle klanten volledig terug te betalen, maar het is niet zeker of de bank zich aan die belofte zal kunnen houden.

3. Wat zijn de gevolgen voor topman Jeroen Piqueur?

De omstreden topman Jeroen Piqueur (foto) moet uiterlijk vanavond een inventaris indienen met zijn privévermogen. Er hangt hem een dwangsom van 250.000 euro per dag boven zijn hoofd, schrijft De Standaard. De Gentse rechtbank heeft ook twee bewindvoerders aangewezen die erop moeten toezien dat Piqueur zichzefl niet onvermogend maakt door delen van zijn patrimonium weg te sluizen.