Slovakije moet vol aan de bak tegen Rusland

Slovakije moet vol aan de bak tegen Rusland

In de tweede speeldag van groep B op het EK in Frankrijk moet Slovakije woensdag onmiddellijk vol aan de bak tegen Rusland. Na het verlies in de openingsmatch tegen Wales kunnen sterspeler Marek Hamsík en de zijnen zich geen misstap meer veroorloven, willen ze zich kwalificeren voor de volgende ronde. In de opener tegen Engeland sleepte Rusland in extra tijd nog een punt uit de brand, maar ook de selectie van Leonid Slutsky moet punten sprokkelen om de achtste finales te kunnen bereiken. “We staan al met de rug tegen de muur”, erkende Ján Kozák, de Slovaakse bondscoach, voor de wedstrijd tegen de Russen. Na het verlies tegen Wales (2-1) in de openingsmatch staat Slovakije puntenloos laatste in groep B.

Met sterkhouders zoals Hamsík (Napoli) en Martin Skrtel (Liverpool) treedt het team van Kozák allesbehalve kansloos aan tegen Rusland. Slovakije versloeg in de voorronde bovendien Spanje (2-1) en klopte in een oefenduel ook Duitsland, weliswaar een veredeld B-elftal van de huidige wereldkampioen.

Rusland staat op een met Engeland gedeelde tweede plaats met één punt. Bij de Russen staat de ervaren doelman Igor Akinfeev (CSKA Moskou) tussen de palen. Vooraan loopt bovendien de gevaarlijke spits Artem Dzyuba, ploeggenoot van Rode Duivels Axel Witsel en Nicolas Lombaerts bij Zenit Sint-Petersburg.

Na de 1-1 tegen Engeland, na een kopbaldoelpunt van kapitein en veteraan Vasili Berezutski in de toegevoegde tijd, zijn ook de Russen erop gebrand de eerste driepunter op dit EK in de wacht te slepen. Bovendien kan Rusland het blazoen wat oppoetsen na de recente rellen in Marseille én met het oog op het WK van 2018. Dat wereldkampioenschap zal immers in Rusland plaatsvinden.

Rusland en Slovakije kijken elkaar woensdag om 15 uur in de ogen, in het Stade Pierre Mauroy in Rijsel. De scheidsrechter van dienst is de Sloveen Damir Skomina.

De andere wedstrijd in groep B, de derby tussen Engeland en Wales, vindt plaats op donderdag 16 juni om 15 uur in het Stade Bollaert-Delelis, in Lens. De Duitse scheidsrechter Felix Brych moet de partij in goede banen leiden.

bron: Belga