Seksuele intimidatie UGent – Slachtoffers hekelen communicatie en beslissingen UGent

Seksuele intimidatie UGent - Slachtoffers hekelen communicatie en beslissingen UGent

Twee anonieme slachtoffers hekelen de communicatie en de beslissingen van de Universiteit van Gent inzake de klachten over seksuele intimidatie en machtsmisbruik, zo schrijft nieuwssite Apache dinsdagavond. “Toen rector De Paepe werd verkozen dachten we ‘eindelijk een vrouw’, maar ook zij geeft nu toe aan dat cliëntelisme”, zo klinkt het. Volgens Apache vroeg rector Ann De Paepe een van de twee slachtoffers maandag om een formele klacht neer te leggen, om zo de bestuurlijke procedure makkelijker te maken. Het slachtoffer weigerde, omdat het vertrouwen naar eigen zeggen gebroken was. “De rector heeft me voor het hele verhaal in de media kwam ook nooit gevraagd formele klacht in te dienen.”
De vrouw is verbolgen over de manier waarop de UGent communiceerde over de zaak. “We hebben gisteren (maandag, red.) radeloze en bange mensen aan de telefoon gehad. Mensen die zodanig onder druk werden gezet door het bestuur van de universiteit dat ze een persverklaring moesten ondertekenen waarvan ze zelf wisten dat het een leugen was.”
Een ander slachtoffer, dat geconfronteerd werd met machtsmisbruik van twee professoren, vertelt dat ze afzag van een formele klacht omdat ze zich niet gesteund voelde door de instantie die de formele klachten behandelt, en wist dat haar collega’s niet zouden getuigen. Nochtans heeft iedereen binnen de faculteit volgens haar al jarenlang weet van de feiten. “Nu zeggen dat je er niets over wist, vind ik niet geloofwaardig. Je moest al hard je best doen om je ogen en oren er voor te sluiten.”

bron: Belga