Schietpartij Orlando – Nederland en Uruguay organiseren binnenkort holebi-conferentie

Nederland en Uruguay zullen op 13 en 14 juli in Montevideo een internationale conferentie over lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LGBT’s) organiseren. Op die manier willen ze de schietpartij herdenken die in het Amerikaanse Orlando aan 49 mensen het leven heeft gekost. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders kondigde de conferentie dinsdag aan vanuit de Dominicaanse Republiek, waar hij aanwezig was bij de top van Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). De Koenders sprak daar met zijn collega uit Uruguay af om de conferentie in het teken van tolerantie te zetten, ter herdenking van de aanslagen in Orlando.
“De verschrikkelijke aanslag op een homoclub in Orlando legt een kwetsbaarheid bloot die urgent aanpak behoeft. Tolerantie is niet optioneel”, zegt de Nederlandse minister.
Meer dan tweehonderd overheden en activisten van over de hele wereld zeggen bij de conferentie aanwezig te zijn.
Nederland en Uruguay willen dat er een gezamenlijke coalitie van landen wordt gevormd om de internationale strijd voor gelijke rechten effectiever te kunnen voeren. Op de conferentie wordt ook gesproken over de financiële steun aan de LGBT-beweging. Uruguay was het eerste land in Latijns-Amerika dat het geregistreerd partnerschap voor paren van gelijk geslacht openstelde, en maakt zich ook internationaal hard voor de rechten van holebi’s.

bron: Belga