Open Vld blijft zich verzetten tegen nieuwe vermogenswinstbelasting

Open Vld blijft zich verzetten tegen nieuwe vermogenswinstbelasting

Regeringspartij Open Vld verzet zich tegen een nieuwe vermogenswinstbelasting. Dat heeft Open Vld-Kamerlid Vincent Van Quickenborne herhaald in “Demeulemeester in Debat” op vtmnieuws.be. “Ze bestaat vandaag. Nog nieuwe vermogenswinstbelastingen, dat willen we niet, dat is evident”, zei Van Quickenborne. Binnen de federale regering wil CD&V bij de begrotingsopmaak een nieuwe vermogenswinstbelasting op tafel leggen. N-VA zette al voorzichtig de deur op een kier, maar Open Vld wil er niet van weten. Volgens de liberaal wordt er nu al 17 miljard euro aan vermogenswinstbelastingen betaalt. “Dat is zelfs vijf miljard euro meer dan wat de bedrijven in totaliteit betalen. Dat is een heel fors bedrag en dat wordt betaald voornamelijk door de rijksten in onze samenleving”.

Van Quickenborne ging in debat met Peter Mertens, voorzitter van de PVDA. Die partij pleit voor een miljonairstaks, gericht op de twee à drie procent rijksten. “Het grote voordeel is dat die de middenklasse met rust laat”, zei Mertens. “Die zou jaarlijks zes tot acht miljard kunnen opbrengen”.

Open Vld’er Van Quickenborne noemt die piste “onwerkbaar”. Er is daarvoor immers een vermogenskadaster nodig, waarbij de overheid elk jaar voor elke burger gaat kijken wat zijn of haar vermogen is. “Daar heb je een legertje ambtenaren voor nodig”, zei Van Quickenborne. “Bovendien is dat Big Brother, want dat betekent dat de fiscus alles gaat weten van elk gezin in ons land”.

bron: Belga