Italiaanse pers in de wolken, Belgische en internationale media scherp voor Rode Duivels

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Italiaanse pers weet met zijn vreugde geen blijf, een dag na de onverwachte 2-0 zege van Italië tegen België op de openingsspeeldag in groep E op het EK in Frankrijk. "Droom Italië, droom", kopte de Italiaanse toonaangevende sportkrant Gazzetta dello Sport op de voorpagina. "In werkelijkheid zijn er geen tien plaatsen verschil tussen België en Italië, zoals dat op de FIFA-ranking wel het geval is", analyseerde de krant. "Een heroïsch Italië, België knock-out. Beter kon ons toernooi niet starten." Ook de Corriero dello Sport is het daarmee eens. "Wat een start voor de Azzurri. Wij zijn de nummer een!"

"Italië, zo maak je ons gelukkig", was het besluit van Tuttosport, dat ook gezien had dat de tactische keuzes van bondscoach Antonio Conte doorslaggevend waren. "Een tactisch meesterwerk van Conte, het Belgische talent werd monddood gemaakt." In La Repubblica spreekt journalist Fabrizio Bocca van een totale verrassing. "Laat ons zeggen dat Italië iedereen verrast heeft. Voor het toernooi geloofden heel weinig mensen in dit team, mogelijk had zelfs Conte zijn twijfels. Het was een zege tegen alle sceptici."

In de internationale media wordt vooral de kracht van Italië als ploeg geroemd. "Een goed georganiseerd team haalde het van elf individualisten, die veel meer kwaliteit hebben. Al was de prestatie van de Belgische verdediging zorgwekkend", zag ook de Britse openbare omroep BBC Alderweireld en co enkele keren in de fout gaan. "De Squadra heeft gedaan wat velen voor de match als onmogelijk beschouwden. Het was een schitterende overwinning tegen de Belgen", aldus The Guardian.

In de Belgische pers is er heel wat kritiek op bondscoach Marc Wilmots. "Wat nu coach?", staat er te lezen op de voorpagina van Het Nieuwsblad. "Het plannetje van Marc Wilmots werkte in de eerste helft niet. Aanvallend was het zwak en de Rode Duivels spelen nog altijd te traag", analyseerde chef voetbal Ludo Vandewalle. "Als de Rode Duivels de ambities willen waarmaken, zal het op een andere manier moeten gebeuren. Daar moet de bondscoach voor zorgen. Maar ook de spelers."

In Het Laatste Nieuws is chef voetbal Stephan Keygnaert hard voor coach en spelers. "Wat een ontgoocheling, dit België. Is er eigenlijk iets veranderd sinds Argentinië 2014? Hoe bestaat het dat zoveel talent verloor van zoveel minder kwaliteit? Meteen wakker geschud, de Rode Duivels, uit hun torenhoge ambities."

bron: Belga