Hongarije bezorgt Oostenrijk koude douche

Hongarije heeft dinsdag in de openingsmatch van groep F in Bordeaux met 2-0 gewonnen van Oostenrijk. Adam Szalai (62.) en Zoltan Stieber (87.) scoorden. David Alaba, dé vedette van het ambitieuze Oostenrijkse team, zorgde meteen na het eerste fluitsignaal van de Franse scheids Turpin voor gevaar. De speler van Bayern München haalde met links uit en trof na amper een halve minuut de paal. Bijna was feestvarken Gabor Kiraly gevloerd. De Hongaarse doelman stootte met 40 jaar en 74 dagen de Duitse legende Lothar Matthäus (39 jaar en 91 dagen in 2000) van de troon als oudste speler tijdens een EK-match.

Na tien minuten toonde Alaba zich opnieuw gevaarlijk. Kiraly moest plat op het schot van de 23-jarige middenvelder.

Oostenrijk bleef voor de pauze de gevaarlijkste ploeg en in minuut 35 was opnieuw een alerte Kiraly nodig om Junuzovic van een treffer te houden. Diens botsende schot werd door de Hongaarse goalie knap gepareerd.

Oostenrijk dreigde in de slotfase van de eerste helft nog langs Arnautovic, maar zijn ploegmaat Harnik kon net niet genoeg bij een voorzet aan de tweede paal.

De Hongaren, met Roland Juhasz (ex-Anderlecht) op de bank, prikten tegen langs kapitein Dzsudzsak. Na een counter besloot hij voorlangs.

Op de eerste kans in de tweede helft was het wachten tot de 54e minuut. Dzsudzsak haalde van op 30 meter verschroeiend uit maar de Oostenrijkse doelman Almer bokste het gevaar weg. Acht minuten later moest Almer zich toch omdraaien. Na een combinatie met Kleinheiser duwde Adam Szalai binnen. En een ongeluk komt nooit alleen, want amper hadden de Oostenrijkers afgetrapt of ze moesten met tien verder na een tweede geel voor Dragovic.

Hongarije zette door en ging op zoek naar de 2-0. Oostenrijk, met achterin een man minder, speelde nog amper iets klaar en moest vooral de schade beperken. Invaller Zoltan Stieber besliste de match in minuut 87 na een counter. Hij lobde het leer voorbij Almer in het lege doel.

Om 21 uur spelen Portugal en Ijsland in Saint-Etienne de andere wedstrijd in groep F. Op 18 juni staan Ijsland/Hongarije en Portugal/Oostenrijk op het programma.