Ban Ki-moon brengt bezoek aan vrijwilligers Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Ban Ki-moon brengt bezoek aan vrijwilligers Vluchtelingenwerk Vlaanderen

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft dinsdag een bezoek gebracht aan het Startpunt van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, waar vluchtelingen terechtkunnen voor een kom soep en info over hun asielprocedure in België. Ban maakte er tijd vrij voor een gesprek met enkele vrijwilligers. Het bezoek van de VN-topman aan Brussel kadert in de European Development Days. Die jaarlijkse top over ontwikkelingssamenwerking vindt woensdag en donderdag plaats in Tour & Taxis. Tussen zijn politieke afspraken door maakte Ban dinsdagmiddag tijd voor een ontmoeting met de vrijwilligers van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Hij ging aan tafel zitten voor een kort gesprek met ene handvol vrijwilligers die zelf ook vluchteling zijn of waren. “De VN apprecieert het nobel werk dat jullie in zeer, zeer moeilijke omstandigheden verrichten”, stak hij hen een hart onder de riem. Ban vertelde hoe hij als kind zelf op de vlucht moest slaan in het door oorlog verscheurde Korea en voor zijn levensomstandigheden (eten, kledij, onderdak…) afhankelijk was van de hulp van de Verenigde Naties. “Voor mij was de vlag van de VN een baken van hoop. Daarom vraag ik dat jullie ook de hoop niet zouden verliezen.”

De topman van de VN zei dat zijn organisatie en de lidstaten alles doen wat ze kunnen om de vluchtelingencrisis op te lossen. “Van de leiders vraag ik een globaal gedeelde verantwoordelijkheid. Ik hoop dat globale solidariteit dit probleem kan oplossen.”

De vrijwilligers/vluchtelingen zelf waren erg opgezet met de steunbetuiging van Ban Ki-moon. “Ik heb hem bedankt voor de rol die de VN speelt”, zei de 27-jarige Reshad uit Afghanistan. Hij vroeg ook dat de VN meer zouden doen voor de vluchtelingen die geblokkeerd zitten in Griekenland. Woensdag reist de secretaris-generaal door naar het Griekse eiland Lesbos.

Op het einde van zijn bezoek gingen Ban en zijn echtgenote zelf even achter de tafel staan waar de soep uitgedeeld wordt. Voor die gelegenheid trok hij even een hesje van Vluchtelingenwerk Vlaanderen aan.

bron: Belga