Amcor komt klap van Mars niet te boven: 224 jobs verdwijnen

Dat de bedrijfsleiding van Amcor de intentie heeft om de vestiging in Halen te sluiten, komt niet echt als een verrassing. Er vonden de afgelopen 5 jaar meerdere herstructureringsrondes plaats, waarbij al 100 jobs verloren gingen. Toch reageren personeel en vakbonden aangeslagen op de sluiting die tegen het einde van dit jaar helemaal rond moet zijn en de werkloosheid inhoudt voor 224 werknemers. Amcor Flexibles Transpac is de naam van het bedrijf dat voor de overname door Australische investeerders nog gewoon Transpac heette. Er worden flexibele verpakkingen gemaakt, waaronder wikkels voor snoepgoed en repen. Het begon steil bergaf te gaan toen het bedrijf in 2011 de grootste klant verloor, met name Mars. Amcor produceerde in Halen de wikkels voor het snoepgoed Mars, Snickers en M&M’s, in totaal goed voor zowat 50 pct van de omzet. Bij het verlies van dat contract wou het bedrijf in eerste instantie 66 banen van de 320 schrappen. Uiteindelijk moesten er 40 vertrekken.

In 2013 bleek die klap nog niet te zijn verwerkt en moesten er nog eens 19 mensen de laan uit. Ook daarna was er veel economische werkloosheid en werd het personeelsbestand geleidelijk afgebouwd tot 163 arbeiders en 61 bedienden. “We hadden slecht nieuws verwacht, maar de volledige sluiting komt wel als een grote teleurstelling aan,” zeggen vakbondssecretarissen Appie Mansouri (BBTK) en Kareme Nouri (LBC-NVK). “We wisten dat het opstapelen van de verliezen niet kon blijven duren. Sinds het verlies van het grote contract in 2011 waren er een aantal volumes vanuit de groep naar Halen doorgeschoven, maar die hebben nooit voor een structureel herstel gezorgd.”

De 224 werknemers mogen deze week nog thuis blijven om te bekomen van de schok. Vanaf juli start dan een uitdoofscenario, waarin de volledige activiteiten worden stopgezet tegen het einde van dit jaar. “Veel hoop op een overnemer is er niet”, aldus nog Mansouri en Nouri. “We gaan trachten nog een beetje tewerkstelling te redden en voor iedereen een zo goed mogelijk sociaal plan uit de brand te slepen.”

bron: Belga