Vlaming is tevreden over poetshulp

Vlamingen geven hun huishoudhulp gemiddeld een 7,8 op 10. Dat blijkt uit een onderzoek bij duizend gezinnen. Te hoge werkdruk is meest voorkomende reden om professionele kuishulp in te schakelen.

«Ik ben een huisvrouw met een kuisvrouw.» De uitspraak Cathy, de winnares van de recentste editie van De Mol, deed onlangs heel wat stof opwaaien, want iemand in huis halen die je helpt bij de was en de strijk is volgens de clichés nog steeds enkel weggelegd voor welgestelde tweeverdieners. Die veronderstelling blijkt nu ook een kern van waarheid te bevatten, want uit cijfers van een onderzoek van dienstenchequebedrijf Puuur blijkt dat een kwart van de hoogste twee sociale klassen een huishoudhulp in dienst heeft. Bij de laagste twee sociale klassen zakt dat aantal naar 11%.

In totaal worden zo’n zeven Vlaamse huishoudens op tien proper gehouden dankzij een poetsvrouw en zij die een professionele kuishulp in huis hebben, zijn over het algemeen heel tevreden over de assistentie. De kuisvrouwen en -mannen krijgen een gemiddelde tevredenheidsscore van 7,8 op 10 en 90% van de Vlamingen zou een extra paar handen zeker aanraden aan anderen.

Hulp van mama inschakelen

Een hoge werkdruk en bijhorend tijdsgebrek staan met 50% bovenaan de lijst van redenen om huishoudhulp in te schakelen. Bij drie op de tien gezinnen spelen gezondheidsproblemen mee in die beslissing, en voor een gezin op vier bleek de invoering van de dienstencheques een extra aanleiding om een huishoudhulp in te schakelen.

Opvallend is ook dat ouderen vaker dan andere leeftijdscategorieën aangeven het huishouden alleen te bestieren, en dat bij een op de zes jongeren tot 35 jaar de moeder af en toe nog eens de borstel en de zeemlap vastneemt.


Foto Pixabay