Nachtrust is de sleutel tot productief personeel

Een korte nachtrust was in de jaren 80 en 90 een successymbool waar topmanagers en politici graag mee uitpakten. Gelukkig is die trend intussen op zijn retour en beseffen steeds meer werkgevers dat lange nachten de sleutel vormen tot gelukkig en productief personeel.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Het was Arianna Huffington, de hoofdredacteur en oprichter van The Huffington Post, die het grote publiek wakker schudde met haar verhelderende pleidooi voor het belang van een goede nachtrust.

Een ongelukkige val ten gevolge van oververmoeidheid dwong de 54-jarige journaliste enkele jaren geleden om gas terug te nemen. Ze verdiepte zich in het onderwerp ‘slaap' en promoot nu een lange nachtrust als een van de peilers voor een burn-outvrije werkplek. Haar boek over dit onderwerp staat niet voor niets al wekenlang op de bestsellerslijst van The New York Times.

Ook bij ons begint het belang van goede slaap langzaam door te sijpelen. Professor Johan Verbraecken, de voorzitter van de Belgische Associatie voor Slaaponderzoek en Slaapgeneeskunde (BASS) die ook het slaapcentrum van het UZA coördineert, kan zich helemaal vinden in die visie. In zijn Health@Work-symposium doet hij de effecten van slaap op ons werkvermogen uitgebreid uit de doeken.

«Wie weinig of slecht slaapt kan minder helder nadenken, werkt trager en neemt meer onverantwoorde risico's. Minder slaap betekent dus indirect ook verminderde inkomsten voor de werkgever. Investeren in de fitheid van je mensen krijg je dubbel en dik terug», verduidelijkt Verbraecken in De Morgen.

De combinatie van glijdende werkuren en een smartphonescherm dat voortdurend flikkert heeft ervoor gezorgd dat slaap een zeldzaam goed geworden is, waardoor de waarde ervan volgens de economische wetmatigheden stijgt. Slaap wordt dus ook door de verschillende industrieën niet langer gezien als een noodzakelijk kwaad, maar als een bron van inkomsten.

En dat blijkt ook uit de opkomst van allerhande designmatrassen, reclameslogans en apps die dienen om een goede nachtrust te stimuleren. «Een goede zaak», vindt Verbraecken, «al blijft een gezonde nachtrust toch vooral een kwestie van goede slaaphygiëne en gezond verstand».