Jihadist filmt moord op Frans politiestel

French policemen stand guard on June 14, 2016 near the house in Magnanville where a man claiming allegiance to the Islamic State group killed a French policeman and his partner on the night of June 13. The man who knifed to death two police officials had a "hit list" of VIPs, police and rappers, the Paris prosecutor said on June 14. The killer, 25-year-old Larossi Abballa, had pledged allegiance to the Islamic State group three weeks ago, Francois Molins told a news conference. / AFP PHOTO / MATTHIEU ALEXANDRE

De man die een politieman en zijn partner heeft gedood in de buurt van Parijs, heeft die moordpartij live uitgezonden via de videofunctie van Facebook. Drie weken geleden zwoer de 25-jarige Larossi Abballa nog trouw aan de leider van terreurgroep Islamitische Staat.

IS-kopstuk Abu Bakr al-Baghdadi zou Larossi Abballa gevraagd hebben «ongelovigen te doden bij hen thuis, in aanwezigheid van hun familie». Dat verklaarde procureur François Molins van Parijs op een persconferentie over de bloederige gebeurtenissen. Ook de Franse president Hollande noemde de dubbele moord op de 40-jarige politiecommandant Jean-Baptiste Salvaing en zijn vrouw al een «terreurdaad».

De volgers van Abballa konden de moordpartij live volgen via zijn Facebook-account, die ondertussen verwijderd is. In de videoboodschap was de dader te zien in de woning van de slachtoffers, terwijl hij uitvoerig zijn gruweldaden uitlegde. Ook het driejarige zoontje van het vermoorde koppel kwam naar verluidt in beeld. De dader zat naast het kind in de zetel en zei hij «dat hij nog niet wist wat hij met hem zou doen». Uiteindelijk bleef de jongen ongedeerd.

Verder riep Abballa andere IS-strijders op om «in zijn spoor te treden». Hij somde ook een hele namenlijst op van andere agenten, cipiers, rappers en journalisten als geviseerde doelwitten. Bovendien zou de man opgeroepen hebben om een «kerkhof» te maken van het Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk.

Abballa was geen onbekende bij de Franse politie. Zijn telefoon werd afgeluisterd omdat hij in 2013 al veroordeeld werd tot een celstraf voor de voorbereiding van terroristische daden in naam van een jihadistische filière tussen Frankrijk en Pakistan. Na zijn gruweldadden kon de man door de Franse speciale interventie-eenheid RAID worden doodgeschoten.