Nederlandse raakt weg uit Qatar

A general view shows the building of the Doha lower criminal court where the trial of a Dutch woman, who was jailed after reporting she had been raped, is taking place on June 13, 2016 in the Qatari capital. The Doha court convicted the 22-year-old Dutch woman, known only as Laura, of adultery and handed her a one-year suspended sentence after she reported being raped while on holiday in Qatar. The Dutch woman who was not in court, was also fined 3,000 Qatari riyals ($800/710 euros) and will be deported once she pays the fine, court officials said. / AFP PHOTO / STRINGER

Een 22-jarige vrouw uit Utrecht, die in Qatar in de cel was beland nadat ze aangifte had gedaan van verkrachting, krijgt één jaar voorwaardelijk en wordt het land uitgezet. Ze moet ook een boete betalen van een kleine 750 euro, zo heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigd.

De rechtbank in de Qatarese hoofdstad Doha heeft Laura de B. veroordeeld tot een jaar cel met uitstel en een geldsom van omgerekend 732 euro. “Zodra de boete is betaald, wordt ze vrijgelaten”, aldus een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. “De Nederlandse ambassadeur was aanwezig bij de rechtszaak en zal zich over de vrouw ontfermen.”

Van slachtoffer naar verdachte

Het voorbije weekend raakte bekend dat de 22-jarige Laura uit het Nederlandse Utrecht al sinds 14 maart in de gevangenis zit in Qatar. Naar eigen zeggen was ze op vakantie met een vriendin. In de disco van een luxehotel in Doha zou iemand een verdovend middel in haar drankje hebben gedaan. Haar volgende herinnering is die van een vreemd appartement waar ze de dag nadien wakker werd in verscheurde kleren. Ze stapte naar de politie om aangifte van verkrachting te doen, maar daar werd ze meteen zelf aangehouden op beschuldiging van buitenechtelijke seks.

Lijfstraf voor dader

Ook de man die seks met Laura zou hebben gehad, is schuldig bevonden. De rechtbank in Doha veroordeelde hem tot 140 zweepslagen voor het hebben van buitenechtelijke seks en het drinken van alcohol. Dat zijn strafbare feiten in het emiraat in het Midden-Oosten.

Toch rijzen er ook twijfels over Laura’s verhaal, die haar vakantie in Qatar voor familie en vrienden had verzwegen. Bovendien werd de reisgezellin van Laura op sekssites herkend als prostituee, zo bericht Het Laatste Nieuws. «Dat weet toch iedereen. Verder wil ik niet met de media praten», bevestigt die vriendin aan de Nederlandse krant Algemeen Dagblad.