Zeshonderd demonstranten in Brussel voor de sluiting van slachthuizen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Naar schatting 600 mensen hebben zondagnamiddag in Brussel deelgenomen aan de 5de "mondiale mars voor de sluiting van de slachthuizen". In ons land betrof het de tweede editie. De deelnemers verzamelden om 14 uur voor het station Brussel Centraal en trokken door het centrum, met slogans als "Niet in de frigo's, niet onder het mes, rechtvaardigheid voor de dieren". Op het Muntplein gingen de demonstranten op de grond liggen, op het geluid van geschreeuw van dieren. Nadien keerden ze terug naar het centrale station waar verenigingen een dorp met vegetarisch voedsel voorschotelden.

De mars wil de "onmenselijke" omstandigheden aanklagen in de kweek, het transport, de slachthuizen en op de vissersboten. Initiatiefnemer is de vereniging Bite Back. "We weten vandaag dat de mens geen nood heeft aan vlees om te voorzien in proteïnen. Die evolutie moet ons ertoe brengen, met ons altruïsme en goedwillendheid, dieren niet langer te exploiteren", aldus Michaël Goffaux, woordvoerder van Bite Back.

Volgens de organisatie worden elk jaar meer dan 63 miljard landdieren gedood voor menselijke consumptie. Bij de vissen gaat het, volgens schattingen, om meer dan 80 miljard gekweekte dieren en meer dan 1.000 miljard door visvangst.

bron: Belga