Minister Weyts geeft aftrap van huisdiercampagne

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts heeft vandaag in Steenhuffel de aftrap gegeven van een sensibiliseringscampagne voor de kandidaat-baasjes van huisdieren. Hij reikte ook aan een groep gemotiveerde vrijwilligers van dierenasielen diploma's uit. Elk jaar belanden er zowat 50.000 dieren in asielen. Minister Weyts wil dat er minder dieren gedumpt worden in asielen omdat hun eigenaars niet meer voor hen willen of kunnen zorgen. Weyts lanceert een sensibiliseringscampagne gericht op kandidaat-baasjes. De campagne gebruikt herkenbare situaties om kandidaat-baasjes met de neus op de feiten te drukken. "Dieren zijn geen zakken chips, die je uit de rayon plukt in de supermarkt", zegt hij. "Bezint eer ge met dieren begint."

De minister reikte ook diploma's uit aan een groep gemotiveerde vrijwilligers van asielen. Het is nog maar de tweede lichting die afstudeert na het volgen van de speciale opleiding op maat van asielmedewerkers. Weyts zette de asielmedewerkers uitgebreid in de bloemetjes. Dankzij hun harde en belangeloze werk krijgen dieren in nood toch nog goede zorg.

De campagne wordt eerst digitaal gelanceerd, met twee filmpjes. Daarna volgen affiches en folders in asielen, gemeenten en scholen. Wie op Google en YouTube op zoek gaat naar meer informatie over honden of katten, zal de campagne snel tegenkomen. De campagne loopt eerst in juni en wordt in augustus en oktober hernomen.

Voor wie helemaal klaar is om een dier in huis te halen, heeft Weyts nog een extra tip: neem ook een kijkje in het asiel. "Onze eigen kat komt ook uit een asiel en daar hebben we nog geen moment spijt van gehad", getuigde de N-VA-minister. "Mijn kinderen hebben de dikste kat uit het hele asiel gekozen, maar het is een heel aanhankelijk dier en een echte familievriend."

bron: Belga