Reactor Tihange 2 wordt woensdag waarschijnlijk heropgestart

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het automatisch stilvallen van kernreactor Tihange 2, nabij Hoei in de provincie Luik, is te wijten aan een panne van een elektrische motor. Dat heeft Serge Dauby, de woordvoerder van de kerncentrale, deze namiddag gemeld. De reactor zal waarschijnlijk woensdag 15 juni om 00.00 uur heropstarten. De kerncentrale werd gisteren om 15.25 uur automatisch uitgeschakeld nadat een veiligheidsmechanisme in werking was getreden. Na onderzoek blijkt dat het probleem werd veroorzaakt door een panne van een elektrische motor die gekoppeld is aan een stoomturbine in het niet-nucleaire gedeelte van de reactor, legt Serge Dauby uit.

Met het oog op herstelling moet een aantal onderdelen van de motor vervangen worden. De teams zijn bezig de noodzakelijke onderdelen te verwerven. "Niet zo eenvoudig op een zaterdag", aldus de woordvoerder.

"Een centrale telt ongeveer 320.000 technische componenten (motoren, pompen, kleppen...). Het is volkomen logisch dat die elementen in panne kunnen vallen, ook buiten de onderhoudsperiodes. Daar is niets uitzonderlijks aan", verzekerde hij.

Als gepolst wordt naar de gevorderde leeftijd van de centrale, antwoordt Dauby dat "zelfs nieuwe auto's in panne kunnen vallen". Indien de technici alle noodzakelijke onderdelen tijdig kunnen vinden, zal de reactor in de nacht van dinsdag op woensdag opstarten.

bron: Belga