Ruim 1.900 sociale woningen energiezuiniger met middelen uit Klimaatfonds

Ruim 1.900 sociale woningen energiezuiniger met middelen uit Klimaatfonds

Sinds 2014 zijn er in Vlaanderen 49 subsidiedossiers goedgekeurd om sociale woningen energiezuiniger te maken met middelen uit het Vlaams Klimaatfonds. De 49 aanvragen zijn samen goed voor 1.909 woningen. Dat heeft Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) geantwoord op een vraag van CD&V-parlementslid Valerie Taeldeman. “Gelet op het succes van de maatregel heb ik de afgelopen 8 maanden het budget reeds met 2,6 miljoen euro verhoogd”, aldus Homans nog. Op de sociale woningmarkt zijn er heel wat verouderde woningen. Dat zijn niet bepaald de meest energiezuinige woningen, waardoor de energiefactuur in die woningen vaak oploopt. Om meer sociale woningen energiezuinig te maken, besliste de Vlaamse regering eind 2013 om 7,8 miljoen euro via het Vlaams Klimaatfonds in te zetten. Bedoeling was om sociale huisvestingsmaatschappijen aan te zetten zo’n 1.500 sociale woningen versneld energiezuinig te maken.

Maar de maatregel sloeg niet meteen aan. Het aantal aanvragen bleef beperkt. Pas nadat de voorwaarden in 2015 waren versoepeld, ging de bal aan het rollen en kwamen er meer aanvragen. In totaal zijn er nu volgens minister Homans 49 subsidieaanvragen goedgekeurd, samen goed voor 1.909 sociale woningen.

Minister Homans: “Dit voldoet ruimschoots aan mijn verwachtingen. Gelet op het succes van de maatregel heb ik de afgelopen 8 maanden het budget reeds met 2,6 miljoen euro verhoogd. Ook in de toekomst wens ik extra budget vanuit het klimaatfonds in te zetten voor ingrijpende energetische renovaties”.

bron: Belga