Openbare aanklager vraagt de vrijspraak voor de zus van de Spaanse koning

Openbare aanklager vraagt de vrijspraak voor de zus van de Spaanse koning

Op het proces tegen de Spaanse infante Cristina en 16 andere beklaagden heeft het Openbaar Ministerie de vrijspraak voor de zus van koning Felipe VI gevorderd. Voor haar echtgenoot Iñaki Urdangarin eiste de openbare aanklager Pedro Horrach in zijn slotpleidooi een gevangenisstraf van bijna 20 jaar. De aanklager handhaafde daarmee zijn vordering, die hij bij het begin januari begonnen proces rond financieel gesjoemel had geëist. De 50-jarige Cristina is in de geschiedenis van Spanje de eerste bloedverwant van een vorst die in een financieel geding is aangeklaagd. Ze wordt ervan beschuldigd, medeplichtig te zijn aan de belastingfraude van haar echtgenoot.

Het Openbaar Ministerie was voor het begin van het proces gekant tegen de dagvaarding van de infante. De zus van de koning werd alsnog aangeklaagd omdat de vakbond Manos Limpias (Propere Handen) als burgerlijke partij daarop stond. Manos Limpias is een soort vakbond die oorspronkelijk werd opgericht om de belangen te dienen van ambtenaren in dienst bij Spaanse overheidsinstellingen. De advocate van die vakbond had vrijdag acht jaar cel geëist tegen Cristina.

Het proces in Palma de Mallorca belandde vijf maanden na het begin in zijn slotfase. De infante en haar echtgenoot Iñaki Urdangarin moesten vrijdag voor de pleidooien van de openbare aanklager en de eisers voor de rechtbank in Palma de Mallorca verschijnen. Volgende week komt de verdediging aan het woord. Het proces moet voor 30 juni afgerond zijn. De datum van het vonnis staat echter nog niet vast.

De 48-jarige Urdangarin is een van de hoofdbeklaagden. De vroegere handbalinternational zou als voorzitter van de non-profitorganisatie Noos samen met een zakenvriend plusminus zes miljoen euro belastinggeld verduisterd hebben. Cristina was partner van een firma die haar man volgens de aanklacht zou gebruikt hebben om gelden uit Noos weg te sluizen. Bij haar verhoor voor de rechtbank had de infante er op gewezen dat ze zich nooit heeft bekommerd om de zaken van haar echtgenoot. Ze heeft de tussenkomst van de firma enkel aanvaard, omdat haar man daarom had gevraagd, zei de infante. Ze heeft nooit aan bestuursvergaderingen van de firma deelgenomen.

Manos Limpias, op wiens initiatief de aanklacht tegen Cristina is gesteund, zorgde onlangs zelf voor krantenkoppen. Voorzitter Miguel Bernad bevindt zich op verdenking van afpersing in voorarrest.

bron: Belga