Onrust Burundi – Didier Reynders ontmoet beide partijen in Brussel

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft vrijdag – los van elkaar – vertegenwoordigers van beide kampen in het Burundese conflict ontmoet. Reynders wees op de noodzaak de spanningen en het geweld in het land te temperen. De minister had een ontmoeting met zijn Burundese ambtgenoot Alain-Aimé Nyamitwe en met de oppositie, die zich verenigd heeft in het politieke platform CNARED (Conseil National pour le respect de l’Accord d’Arusha pour la Paix et la Réconciliation au Burundi et de l’Etat de droit). Hij riep alle partijen op tot “pacificatie”.
Het onderhoud volgt op dat van dinsdag met voormalig Tanzaniaans president Benjamin Mkapa in Dar es Salaam. Mkapa is facilitator van de inter-Burundese dialoog en hij is door de Oost-Afrikaanse Gemeenschap aangewezen.
België wil het werk van Mkapa vergemakkelijken en moedigt de oppositie aan om “constructief” deel te nemen aan de gesprekken met hem, luidt het. Minister Reynders “heeft er bij de partijen op aangedrongen om de facilitator de mogelijkheid te geven om naar een meer actieve fase van het proces over te schakelen”.
De huidige crisis begon toen president Nkurunziza in april 2015 tegen de grondwettelijke bepalingen in een derde ambtstermijn wilde verzilveren. Bij protesten werden sindsdien volgens informatie van de EU meer dan 400 mensen gedood, vooral door de veiligheidstroepen. Rond een kwart miljoen mensen vluchtten naar de buurlanden uit vrees voor een escalatie van het geweld. Pas in 2005 was een burgeroorlog met rond de 300.000 doden in Burundi geëindigd.
De gesprekken die de Tanzaniaanse oud-president Mkapa moet faciliteren, zitten al maanden in het slop. Vorige maand hield Mkapa in het Tanzaniaanse Arusha consultaties met enerzijds het regime en anderzijds enkele oppositievertegenwoordigers – de verzamelde oppositie, verenigd in CNARED, en mensenrechtenactivisten waren niet uitgenodigd.

bron: Belga