Economisch groeipotentieel iets hoger in Brussel en Wallonië dan in Vlaanderen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Op middellange termijn kunnen de Brusselse en Waalse economie sneller groeien dan de Vlaamse, op voorwaarde dat de arbeidsmarkthervormingen aangehouden worden. Dat zeggen economen van KBC. De voorbije jaren bouwde Vlaanderen een systematische groeivoorsprong op tegenover de andere regio's. "Het verschil in economische groei tussen de regio's is vooral in de periode 2012-2013 gemaakt", legde KBC-econoom Johan Van Gompel uit tijdens een persconferentie. "Brussel en Wallonië zijn opnieuw in een recessie gegaan, terwijl in Vlaanderen het herstel aanhield. In Wallonië heeft vooral de industrie die neergang bepaald, terwijl het in Brussel de financiële dienstverlening betrof."

Maar KBC voorspelt een - voorzichtige - ommekeer. Van Gompel gaat ervan uit dat de potentiële werkgelegenheidsgroei iets hoger ligt in Brussel en Wallonië dan in Vlaanderen. Vooral Brussel is goed bezig, maar dat gewest heeft ook de grootste inhaalbeweging te maken op vlak van werkzaamheidsgraad.

KBC ziet Wallonië en Brussel tussen 2016 en 2020 gemiddeld 1,6 procent groei boeken, terwijl Vlaanderen op 1,5 procent zou blijven steken. Voor dit jaar gaat KBC nog uit van 1,5 procent groei in Vlaanderen, 1,4 procent in Wallonië en 1,2 procent in Brussel. Voor Brussel halen de aanslagen van maart de groei naar beneden, maar de impact voor 2016 zal volgens KBC wellicht beperkt blijven.

bron: Belga