Carine Verbauwen stoomt zwemmer Rami Anis klaar voor Rio

Carine Verbauwen stoomt zwemmer Rami Anis klaar voor Rio

De 25-jarige Syrische zwemmer Rami Anis, die in december 2015 in België een vluchtelingenstatuut verkreeg, maakt deel uit van de tien atleten die samen het vluchtelingenteam vormen. Anis bereidt zich in ons land voor op de Olympische spelen (5-21 augustus) met de Gentse ex-zwemster Carine Verbauwen. “Ik ben afkomstig van Aleppo en begon al vroeg met zwemmen”, vertelde Anis vanmiddag tijdens een persconferentie in de gebouwen van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC). “Mijn specialiteiten zijn de 50, 100 en 200 meter vlinderslag. Maar door de oorlog in Syrië moest ik in oktober 2011 naar Turkije vluchten waar mijn broers verbleven. Ik bleef er tot in 2014, toen ben ik naar België gekomen. Waarom? Omdat ik mijn droom om professionele zwemmer te worden wilde bereiken.”

Carine Verbauwen, die als een soort van trainer-mentor optreedt voor Anis, herinnert zich de eerste kennismaking met de Syriër nog levendig. “Mijn zus, die op de Zwemfederatie werkt, belde me op een dag om te zeggen dat een vluchteling me opwachtte aan het zwembad”, vertelde de 54-jarige ex-olympiër. “Rami vroeg me onmiddellijk welk bedrag de federatie hem zou betalen om hier te trainen, want hij wilde zo snel mogelijk financieel onafhankelijk zijn. Ik heb hem toen moeten uitleggen dat het hier de zwemmers zijn die moeten betalen om te trainen. Maar we hebben rekening gehouden met zijn situatie en bijgevolg besloten dat hij gratis mocht meetrainen.”

Op dit moment verdeelt Anis zijn dagen tussen trainingen in het Gentse zwembad Rozebroeken en lessen Nederlands. “Hij is in maart begonnen met de taalcursus”, aldus Verbauwen. “De eerste zin die hij leerde was ‘ik ben moe’. Maar op de training gaat het er wel serieus aan toe. Ik hoop dat Rami in Rio onder de 55 seconden blijft op de 100 meter vlinderslag.”

bron: Belga