De bitterbal met het minste calorieën bevat enkel water

Jonathan Marcus heeft een erg vreemde culinaire innovatie gerealiseerd. Hij slaagde erin om water te frituren, wat resulteerde in een erg teleurstellende bitterbal. 

Het culinaire hoogstandje was een uitdaging voor erg unieke bijeenkomst: de “Stupid Shit No One Needs & Terrible Ides Heckathon‘, een conventie waar nutteloos, maar ergens hilarische ideeën worden samengebracht. Diensten als een ‘NonAd Block’, die alles behalve advertenties op websites weglaat, en een 3D-printer voor een kaas.

Jonathan Marcus werd voor de samenkomst uitgedaagd om water frituren. Dat is geen eenvoudige opdracht, aangezien water in kokende olie onmiddellijk uitzet en kan ontploffen. Aan Vice deed hij zijn methode uit de doeken. Zo gebruikte hij een dun laagje calciumalginaat om het balletje ijs te beschermen van de hete olie. Die techniek wordt ook regelmatig toegepast in de moleculaire keuken.

Dat bleek voldoende, want nadien paneerde hij het balletje water op de klassieke manier met ei, bloem en paneermeel. De innovatieve snack ging voorzichtig de friteuse in en enkele minuten later was het water officieel gefrituurd.

De smaaktest was echter niet even succesvol als het koken zelf. Eenmaal opgesneden loopt de watervulling meteen uit het balletje. Marcus zelf noemde zijn creatie de meest smakeloze gefrituurde snack ooit. Ook de vulling werd gedronken. Die smaakte weinig verrassend gewoon naar water. Conclusie? Naast het feit dat gefrituurde waterballen gevaarlijk zijn om te maken, zijn ze niets een lekker.