Grote meerderheid personeel keurt protocolakkoord Sanoma goed

Grote meerderheid personeel keurt protocolakkoord Sanoma goed

Negentig procent van het personeel van Sanoma Magazines België, uitgever van onder meer Libelle en Flair, heeft vandaag het protocolakkoord aanvaard dat de directie en de vakbonden gisteren sloten. Dat meldt LBC-vakbondssecretaris Tijs Hostyn. Het protocolakkoord voorziet onder meer dat het aantal ontslagen beperkt wordt tot 55 in plaats van 65. Eind maart maakte de Finse mediagroep bekend een collectief ontslag te willen doorvoeren met een impact op 65 banen in alle personeelscategorieën. De mediagroep wil in ons land de focus voortaan leggen op “Vrouwen” en “Home & Deco”. De directie en de vakbonden sloten in de nacht van dinsdag op woensdag een protocolakkoord, waarbij het aantal ontslagen beperkt wordt tot 55. Daarnaast wordt voor 55-plussers brugpensioen aangevraagd.

Vandaag vond een personeelsvergadering plaats. “We zagen een goede opkomst”, zegt Hostyn. “187 personeelsleden hebben hun stem uitgebracht en 90 procent heeft het akkoord aanvaard.”

De vakbonden gaan de komende dagen en weken het protocolakkoord omzetten in een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO). Hostyn maakt zich sterk dat de bonden diverse heikele thema’s blijven opvolgen. Hij verwijst onder meer naar de werkdruk bij de mediagroep en de freelancers. “We hebben aan het personeel beloofd dat we alles goed opvolgen”, aldus Hostyn.

De directie liet eerder weten op de redactie van een magazine enkel nog een aantal coördinerende rollen te behouden. Alle overige journalisten die nu vast in dienst zijn, zouden vervangen worden door freelancers. En het personeel klaagt al een tijdje over de toegenomen werkdruk.

bron: Belga