EU zet verkiezingswaarnemingsmissie in Haiti stop na annulatie verkiezingen

EU zet verkiezingswaarnemingsmissie in Haiti stop na annulatie verkiezingen
EU zet verkiezingswaarnemingsmissie in Haiti stop na annulatie verkiezingen

De Europees hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini, verantwoordelijk voor het buitenlandse en veiligheidsbeleid van de EU, heeft woensdag beslist de Europese verkiezingswaarnemingsmissie in Haïti stopt te zetten, uit onvrede met de beslissing van de lokale verkiezingsautoriteiten om de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van 2015 te annuleren..
“Deze aankondiging en de gevolgen ervan gaan in tegen de bevindingen van de verkiezingswaarnemingsmissie van de Europese Unie”, zegt Federica Mogherini.
Eerder woensdag zei het hoofd van die missie, Elena Valenciano, in een verklaring dat de analyse van de kiesdocumenten, op basis waarvan de verkiezingsautoriteiten de verkiezing annuleerden, “verschillende feitelijke, juridische, conceptuele en methodologische tekortkomingen” vertoonde.
Bij de verkiezing van 25 oktober haalde regeringskandidaat Jovenel Moïse 32,76 procent van de stemmen, en kandidaat Jude Célestin 25,29 procent. De oppositie heeft de overwinning van Moïse nooit erkend, en een geplande tweede ronde tussen Moise en oppositiekandidaat Jude Celestin werd verschillende keren uitgesteld. Dat leidde in februari tot de aanstelling van Jocelerme Privert als interim-president, bij gebrek aan een opvolger voor president Michel Martelly.
Om uit de politieke crisis te raken, bestudeerde een onafhankelijke evaluatiecommissie een maand lang de kiesdocumenten, om eind mei tot de aanbeveling te komen dat de verkiezingen geannuleerd moesten worden. Volgens de voorzitter van de commissie, François Benoit, was de oorsprong van 40 procent van de stemmen onmogelijk te achterhalen.
De kiesautoriteiten beslisten maandag om volledig nieuwe verkiezingen te organiseren op 9 oktober en 8 januari 2017. Maar het hoofd van de EU-missie herinnerde er woensdag aan dat de verkiezingen van 2015 volgens de Europese observatoren “globaal genomen voldeden aan de internationale normen, ondanks de constatatie van een aantal tekortkomingen en onregelmatigheden, die evenwel het eindresultaat niet beïnvloedden”.

Bron: Belga