Belgische "one percent" bezit helft aandelen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Verschillende soorten vermogens zijn nog ongelijker verdeeld dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit een studie van de Antwerpse onderzoekers Ive Marx en Sarah Kuypers in het kader van een federaal wetenschapsproject samen met de KU Leuven en de Universiteit van Luik, waarover De Standaard vandaag bericht in het kader van de discussie over de speculatietaks. De één procent meest vermogende Belgen bezit ruim de helft van de beursgenoteerde aandelen en bijna een derde van de obligaties. Kijken we naar de tien procent welvarendste Belgen -de huishoudens die meer dan 702.000 euro netto vermogen hebben-, dan bezit die tot 85 en 86 procent van de aandelen en obligaties. Die tien procent bezit ook de bulk van het vastgoed naast de eigen woning (65,5 procent).

Omgekeerd bezit de minst vermogende helft van de Belgen, met minder dan 206.000 euro netto, nauwelijks obligaties (0,7 procent), aandelen (1 procent) of een tweede woning (5 procent).

Het onderzoek bevestigt dat een belasting op de inkomsten uit obligaties, aandelen en spaargelden vooral de meest vermogende Belgische huishoudens zal treffen en in mindere mate de middenklasse. Al hangt het er maar van af hoe en hoe breed je de middenklasse definieert, klinkt het. Zo kan het dat een huishouden met een groot vermogen toch een relatief klein inkomen heeft, omdat het rendement uit dat vermogen tegenvalt of omdat er daarnaast geen loon uit arbeid verdiend wordt.

bron: Belga