Wilmots draait duimschroeven aan

Belgium's Axel Witsel, Belgium's head coach Marc Wilmots and Belgium's Mousa Dembele pictured during a training session of Belgian soccer team Red Devils, during the preparations for the upcoming Euro 2016 UEFA European Championship in France, on Thursday 09 June 2016, in Bordeaux, France. The Euro2016 tournament is taking place from 10 June to 10 July. BELGA PHOTO BRUNO FAHY

Op de tweede trainingsdag op Franse bodem heeft Marc Wilmots de intensiteit wat opgedreven. Er stonden een paar pittige onderlinge partijtjes op het menu, tot grote tevredenheid van de bondscoach. «Nu we op het tornooi zijn, moet iedereen wakker zijn.»

Wilmots vond dat zijn spelers woensdag tijdens de open training, die bijgewoond werd door 10.000 Fransen, iets te mak voor de dag kwamen. «Ik was niet echt tevreden over die oefensessie», aldus de bondscoach. «Ik heb heb hen nadien ook gezegd dat ik meer coaching en intensiteit wil zien.» Gisteren werd hij alvast op zijn wenken bediend, met onder meer een speciale vermelding voor Kevin De Bruyne.

«Hij heeft een moeilijk en zwaar seizoen achter de rug, maar deze keer heeft hij echt goed getraind», zwaaide Wilmots met lof voor zijn spelmaker. «Kevin is iemand die het verschil kan maken in een match en vandaag op training toonde hij hoe het moet.»

Champagnevoetbal

De bondscoach nam ook even tijd om vooruit te blikken op het openingsduel van maandag tegen Italië. Velen beschouwen dat als een sleutelduel voor groepswinst, maar hij ziet dat anders. «Die match is niet cruciaal of beslissend, want daarna volgen er nog twee. Al is een goede start natuurlijk belangrijk. Bij verlies heb je meteen veel stress en is het van moeten in duel twee. Win je, krijg je de nodige ademruimte.»

Zijn tactische plannetje om de Squadra te bekampen heeft Wilmots wel al in zijn hoofd. «Ik twijfel niet, maar ga mijn ploeg hier nu uiteraard niet op tafel gooien. De spelers zijn nog niet op de hoogte. Het maakt me in ieder geval niet uit of we goed spelen of champagnevoetbal brengen, dat interesseert me niet. Ik wil winnen en de volgende ronde bereiken.»