Website voor registratie Brexit-referendum ligt plat net voor deadline

Website voor registratie Brexit-referendum ligt plat net voor deadline

De website van de overheid waarop Britten zich moesten registreren als ze willen deelnemen aan het referendum over het al of niet in de Europese Unie blijven op 23 juni, heeft gisteren een tijdlang platgelegen. De technische problemen kwamen er net voor het verstrijken van de deadline om middernacht. Verschillende parlementsleden roepen dan ook op om de registratie te verlengen. De overheid verklaarde aan BBC dat de storing te wijten was aan een overbelasting van het systeem, en meldde ook dat een half miljoen mensen zich dinsdag registreerde. Verschillende politici, onder wie Labour-voorzitter Jeremy Corbyn, riepen op om de deadline voor de registratie te verlengen. De leider van de Liberal Democratis Tim Farron noemde de problemen “een puinhoop” en verklaarde dat ze “grote gevolgen kunnen hebben” voor het resultaat van het referendum. Labour-parlementslid Toby Perkins verklaarde dan weer dat “mensen het recht om te stemmen niet mag ontnomen worden omdat de computer neen zegt”.

Een woordvoerder van de overheid verklaarde dan weer dat de technische diensten het probleem zo snel mogelijk hebben proberen te verhelpen, en dat sommige mensen zich alsnog konden registreren tijdens het defect. Bovendien zal er een oplossing gezocht worden voor de mensen die zich niet konden registreren.

Gisteren heeft de Britse premier David Cameron tijdens een ITV-debat met Nigel Farage, de voorzitter van de eurosceptische Ukip-partij, nog opgeroepen om tegen de Brexit te stemmen en niet te kiezen voor “het kleine Engeland van Nigel Farage”. Hij waarschuwde bovendien voor een “illusie van soevereiniteit”. Op kritiek vanuit het publiek dat hij er niet in slaagt om de immigratie te controleren, antwoordde Cameron dat “uit de EU stappen betekent dat we opgeven, en ik denk niet dat we deserteurs zijn”.

Farage trok dan weer de patriottische kaart. “We zijn Britten, we zijn beter dan dat, we gaan ons niet laten intimideren door eender wie, en zeker niet door de onverkozen Jean-Claude Juncker, zelfs al is die charmant”, aldus Farage, die de nadruk legde op de problemen die voortkomen uit een ongecontroleerde immigratie.

Volgens de meest recente peilingen zou de uitslag van het referendum wel eens zeer nipt kunnen worden. Maandag bleek uit berekeningen van de website WhatUKThinks dat het Brexit-kamp 51 procent zou halen; op dinsdag kreeg bij diezelfde berekeningen het EU-kamp 51 procent.

bron: Belga