Van Overtveldt wil grote pensioenfondsen naar Brussel lokken

Van Overtveldt wil grote pensioenfondsen naar Brussel lokken

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft woensdag in New York toplui van enkele grote multinationals ontmoet, in een poging hun pensioenfondsen naar Brussel te lokken. Dat moet Brussel mee op de kaart zetten als financieel centrum. Eerder sprak de minister al met een groep investeerders, die opvallend veel vragen hadden over de aanslagen en het Belgische antwoord daarop. Uitgezonderd MasterCard zien de multinationals hun naam liever niet in de pers, aangezien het om delicate gesprekken gaat. Iets wat trouwens al bleek na de heisa in Nederland, toen bekendraakte dat oliegiganten als Exxon en BP hun fondsen naar ons land wilden overbrengen.
Het mag duidelijk zijn dat België bepaalde troeven heeft. En die gaan volgens Van Overtveldt verder dan een gunstig fiscaal regime alleen. “In dit soort instellingen heb je heel wat knowhow. Een goed beheer van een pensioenfonds vergt de nodige economische kennis, die niet alledaags is”, verduidelijkt de N-VA’er. “Als je zo’n mensen kan samenbrengen, dan heeft die expertise, dat menselijk kapitaal op zich al een aantrekkingskracht.”
Waarom die kaart dus niet uitspelen? “We blijken attractief te zijn. Ik wil dus een tandje bijsteken en die boodschap uitdragen naar een aantal andere bedrijven die nogal verspreid over Europa hun ding doen op vlak van pensioenfondsen.”
Elk positief verhaal is op dit moment welkom, vindt Van Overtveldt. “Met de aanslagen heeft onze reputatie toch een tik gekregen, net als met de stakingen nu.” Zeker dat eerste bleek ook bij gesprekken met investeerders. Weliswaar gekruid met de nodige sensatie van FOX News, bleken zij immers opvallend goed op de hoogte van wat Brussel overkomen is.

bron: Belga