Van Overtveldt stelt speculatietaks in vraag

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) stelt de onlangs ingevoerde speculatietaks opnieuw in vraag. De taks lijkt niet alleen minder op te brengen dan verwacht, maar zou ook de beurstaks naar beneden halen. "Bijsturen, afvoeren, vervangen door iets anders in de fiscale sfeer? Dat zijn allemaal mogelijkheden die bekeken moeten worden", aldus Van Overtveldt. De politiek erg geladen speculatietaks maakte vorig jaar deel uit van het compromis rond de taxshift. Particuliere beleggers die beursgenoteerde aandelen, opties en warrants binnen de zes maanden weer verkopen moeten voortaan 33 procent belasting slikken op de meerwaarde.

De impact dreigt echter negatief uit te draaien, vreest Van Overtveldt. "De eerste cijfers die we nu krijgen wijzen erop dat het geen succes is", zei hij in de marge van een werkbezoek aan New York. "De ontvangsten blijven beneden wat gebudgetteerd werd. Bovendien menen we toch ook wel wat impact te zien op de inkomsten van de beurstaks."

Het is een beeld dat strookt met signalen die eerder al opdoken, maar een cijfermatig onderbouwde evaluatie is pas voor de komende weken. Bevestigt die de vermoedens, dan zal opnieuw "heel ernstig naar dat vehikel gekeken moeten worden", waarschuwt Van Overtveldt. Zelf was hij steeds een koele minnaar van de taks die ook in beurskringen en door kleine beleggers wordt uitgespuwd.

"Als de evaluatie aantoont dat het directe effect van de speculatietaks en het indirecte effect op bijvoorbeeld de beurstaks niet positief is, dan zal ik de eerste zijn om te verdedigen dat we iets moeten doen", onderstreept de N-VA-minister nog. Tegen de begrotingsopmaak zou die evaluatie er zeker moeten zijn. "Als blijkt dat wat je uitgetekend hebt als regering niet positief evolueert op vlak van inkomsten, dan moet je de moed hebben om daarnaar te handelen.

Bron: Belga