Trump wil Republikeinse partij verenigen en naar de overwinning leiden

Trump wil Republikeinse partij verenigen en naar de overwinning leiden

Donald Trump, de enige overblijvende Republikeinse kandidaat en de vermoedelijke genomineerde voor de presidentsverkiezingen van november, heeft zoals verwacht de vijf Republikeinse voorverkiezingen gewonnen. In zijn overwinningstoespraak riep hij op de Republikeinse partij te verenigen, en zette hij de deur open voor de aanhangers van de Democraat Bernie Sanders. Trump werd uitgeroepen tot winnaar bij de verkiezing in New Mexico, New Jersey, Californië, South Dakota en Montana. Hij versterkt zo zijn positie als vermoedelijke genomineerde, en verzamelde tijdens de voorverkiezingen, die bij de Republikeinen afliepen, volgens Realclearpolitics.com minstens 1.477 afgevaardigden. Om genomineerd te kunnen worden, heeft een Republikeinse kandidaat 1.237 afgevaardigden nodig.

De mediamagnaat verklaarde tijdens zijn toespraak dat hij hard zal werken om de “Republikeinse Partij naar de overwinning te leiden” in november, en dat hij zijn best zal doen om de stemmen van de Republikeinen die de andere kandidaten steunden voor zich te winnen, en ook die van de Democraten en de onafhankelijke kiezers. Tijdens de verkiezing in november zal hij het hoogstwaarschijnlijk opnemen tegen Hillary Clinton, die de overwinning bij de Democraten opeiste.

Trump reikte in zijn toespraak ook de hand aan de aanhangers van haar tegenstander Bernie Sanders die zich vervreemd voelen van de Democratische partijleiders. “We verwelkomen jullie met open armen”, zei hij. De Republikein viel ook Clinton aan, omdat zij deel uitmaakt van het politieke establishment. Volgens hem heeft haar echtgenoot Bill zijn politieke invloed verkocht, en heeft Clinton haar ministerie van Buitenlandse Zaken gebruikt als “privaat hefboomfonds”.

Trump reageerde ook nog op de commotie die hij veroorzaakte met zijn uitspraken over de federale rechter Gonzalo Curiel, die bevoegd is voor het dossier van de oplichtingszaak rond de vroegere Trump University. Trump verklaarde dat die rechter partijdig is omdat hij een Mexicaanse achtergrond heeft. Parlementsvoorzitter Paul Ryan noemde Trump vanwege die uitspraak nog een racist. Trump riep de Republikeinen die kritiek hebben op die commentaren echter op om “zich daar over te zetten”, omdat ze “niet zo lang kwaad zouden moeten zijn”.

bron: Belga