‘Poort naar de onderwereld’ zorgt voor kopzorgen bij wetenschappers

De Batagaika krater in Siberië roept niet alleen doodsangsten op bij de lokale bevolking, maar ook bij verschillende wetenschappers. ‘De poort naar de onderwereld’, zoals het gapende gat ook wordt genoemd, wordt elk jaar 20 meter breder door de opwarming van de aarde. 

De krater ontstond 25 jaar geleden, maar wordt steeds groter. Ondertussen is het al meer dan een kilometer lang en 90 meter diep. De grootste bezorgdheid bij de lokale bevolking zijn de luide ploffen die te horen zijn in de krater.

Ook wetenschappers zijn er niet gerust in. Volgens hen is de opwarming van de aarde de grote boosdoener: “Door de klimaatverandering begint de permafrost, de aardlaag die tot nu toe altijd bevroren was, langzaam te dooien”, vertelt geoloog Julian Murton van de University of Sussex aan The Independent. “Hierdoor groeit de krater en zullen er nog meer van dit soort diepe geulen en erosie voorkomen.”

De professor ziet de toekomst van het gebied alles behalve rooskleurig in. “Als de krater groeit, zullen wegen in de buurt verdwijnen”, aldus Murton. “Wat erger is, is dat er ondergronds veel ijsblokken van 20 à 30 meter hoog zijn. Als de gemiddelde temperatuur blijft stijgen, zullen die ijsblokken smelten. De gevolgen zullen niet te overzien zijn.”