Een enkel aapje saboteert het elektriciteitsnetwerk in Kenia

Doorheen heel Kenia zijn er dinsdag stroompannes geweest nadat een transformator het liet afweten. Toen energieleverancier KenGen reparaties uitvoerde, troffen ze de schuldige ook aan: één klein aapje.

Volgens KenGen is het aapje op een transformator gevallen van de hydro-elektrische elektriciteitscentrale van Gitaru. Bijgevolg faalde het toestel, waarna een elektriciteitsproductie van meer dan 180 megawatt plots wegviel. Doorheen heel Kenia kregen gezinnen en bedrijven te maken met stroompannes.

Na vier uur slaagde KenGen erin om de elektriciteitscentrale opnieuw operationeel te maken. De aap, waarschijnlijk een vervet, heeft het voorval overleefd en wordt nu verzorgd door de Kenya Wildlife Service.

“De installaties van KenGen zijn afgeschermd met elektrische omheining om wilde dieren op afstand te houden. We betreuren dit geïsoleerde incident. Het bedrijf gaat op zoek naar manieren om de beveiliging van onze elektriciteitscentrale verder op te krikken”, aldus KenGen via Facebook.

At 1129 hours this morning, a monkey climbed on the roof of Gitaru Power Station and dropped onto a transformer tripping…

Posted by KenGen Kenya on Tuesday, 7 June 2016

Beeld Facebook / KenGen