Jongeren zijn bang voor online seksueel misbruik

door
Belga
Leestijd 2 min.

Jonge mensen vrezen dat ze risico lopen op online seksueel misbruik. Meer dan de helft van de jongeren denkt ook dat hun vrienden internet onverstandig gebruiken. Dat blijkt uit het rapport "Perils and Possibilities: Growing up online" dat het VN-kinderfonds Unicef vandaag heeft bekendgemaakt. Het regionaal rapport is gebaseerd op een internationaal onderzoek bij meer dan 10.000 18-jarigen uit 25 landen. De 25 landen die in het onderzoek zijn opgenomen, zijn Albanië, Algerije, Brazilië, de Dominicaanse Republiek, El Salvador, Ghana, Guatemala, India, Indonesië, Jamaica, Jordanië, Kenia, Madagaskar, Maleisië, Montenegro, Marokko, Namibië, Paraguay, de Filipijnen, Servië, Thailand, Oeganda, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, en Vietnam.

Het onderzoek laat volgens Unicef zien hoe jonge mensen denken over de risico's van opgroeien in een wereld die steeds meer online verbonden is. Bij online bedreigingen gaan jongeren eerder naar vrienden dan naar ouders of leraren, maar minder dan de helft zegt te weten wat ze dan precies moeten doen.

Het rapport toont evenwel ook aan dat jongeren vertrouwen hebben in hun eigen vermogen tot veilig internetgebruik. Bijna 90 procent gelooft dat zij online gevaren kunnen mijden en 36 procent denkt te kunnen achterhalen of mensen liegen over hun identiteit of bedoelingen.

Om kinderen en jongeren te betrekken in het stoppen van online geweld, lanceert Unicef het initiatief #ReplyforAll. De hashtag moedigt kinderen en jongeren aan te delen hoe zij omgaan met online risico's of geweld en creëert zo bewustwording via sociale media. "De online actie is vooral bedoeld als sensibiliseringscampagne", zegt Philippe Henon, woordvoerder van Unicef België. "We willen jongeren bewust maken van online misbruik en waarschuwen voor de gevaren ervan."

Het initiatief wordt gesteund door de WePROTECT Global Alliance, dat is een netwerk van internetbedrijven, overheden en maatschappelijk betrokken organisaties, die seksuele uitbuiting van kinderen online wil stoppen. De actie kadert in de wereldwijde Unicef-campagne "Stop Geweld tegen Kinderen", onder de hashtag #Endviolence.

bron: Belga